Andaktsbok gör Bibeln tillgänglig för fler och ger djup i helheten

Tomas Sjödin

Tomas Sjödin Foto: Mikael M Johansson

Caroline Krook läser Tomas Sjödins bok Jag har slagit upp mitt tält i hoppets land. "Han vet vad han talar om och hans ord om hopp, tröst, överlevad och eftervärme blir inga tillkämpande klyschor", skriver hon. 

Hur kommer det sig att en ”enkel pingstpastor” blir en omtyckt sommarpratare i Sveriges Radio och framröstad flerfaldiga gånger av lyssnare som vinterpratare? Finns det överhuvudtaget något bättre kriterium på att vara omtyckt och ”folklig” än just detta?
Och vad krävs av en sommarpratare, författare, krönikör och gudstjänstledare för att bli så ­populär?

Det handlar naturligtvis om ärligheten, språket och vardagligheten. Men det räcker inte. Det handlar också om att vara drabbad och att överleva och visa på ett hopp genom det ofattbara svåra. Tomas Sjödin har för­lorat två söner i en långdragen och grym hjärnsjukdom.

Han vet vad han talar om och hans ord om hopp, tröst, överlevad och eftervärme blir inga tillkämpande klyschor. Titeln på hans senaste bok skulle passa om honom själv när han citerar Paulus enligt den parafraserande översättningen The Message ”Jag är jublande glad, hela jag; jag har slagit upp mitt tält i hoppets land. Jag vet att du aldrig kommer att lämna mig i Hades, att jag inte ens behöver känna lukten av ­döden.” (Apg 2:25)

Det var just denna amerikanska bibelparafras av Eugen Peterson som fick honom att ge sig i kast att skriva ännu en andaktsbok i den rikhaltiga floran av sådana böcker. De välkända texterna glimmade till på nytt. Det är verkligen något vi vana predikanter behöver. Går det att hitta en ny vinkel, en ny tanke? Författaren har tänkt sig boken ”som en frukost för den andliga människan”.

Boken innehåller 365 citat från The Message och en enkel utläggning för årets alla dagar. Den är inte kyrkoårsbunden eller bunden till årstidsväxlingar och högtider. Jag läste boken ­delvis vid min brors dödsbädd, då han timme efter timme låg i djup sömn. Boken höll för det den korta stund i taget jag kunde samla tankarna och hålla ihop meningarna.

Precis som Bibeln måste ses som en helhet måste denna bok också bedömas i sin helhet. Enstaka sidor blir kanske för enkla och självklara men helheten ger djup.

Jag har verkligen blivit nyfiken på Eugen Peterson och skäms för att jag inte tagit del av denna översättning/parafras som kom i USA redan 2002 och på svenska 2016. Han var en presbyteriansk präst, forskare, lärare, författare och poet. Han drevs av samma längtan som Tomas Sjödin att göra Bibeln tillgänglig även för dem som är främmande för det högtidliga bibelspråket. Stora delar av Bibeln är ju skrivna på ett vardagligt språk riktat till oss alla enkla och vardagliga människor.

Tomas Sjödins andakter är verkligen enkla och vardagliga och gör inte anspråk på något ­annat. De är aldrig banala eller inställsamma. Tack för det. Höll de vid min brors dödsbädd håller de för 365 dagar till.

Fakta: Bok

Titel: Jag har slagit upp mitt tält i hoppets land

Författare: Tomas Sjödin

Förlag: Libris

Tomas Sjödin

Taggar:

Recension

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.