Profeten Dylans andliga universum

Bob Dylans musik dryper av bibliska bilder och ett språkbruk hämtat från religionens värld, trots att han fjärmat sig från organiserad religion.

När det tillkännagavs att Bob Dylan tilldelas årets Nobelpris i litteratur kokade sociala medier över. I den kristna världen har Dylans bibliska språk och hans så kallade kristna period (1979-81) särskilt uppmärksammats.

Tidsperioden utmärks av albumen Slow Train Coming, Saved och Shots of Love. Musiken på skivorna är späckade av ett bibliskt och kristet språk. De gammal- och nytestamentliga bilderna avlöses av förkunnelse. I titelspåret på Saved predikar Dylan ”I’ve been saved by the blood of the lamb”.

Under sin kristna period möttes Bob Dylan ofta av burop från sina fans. I en krönika The Catholic Herald återberättar den katolske skribenten Stephen Bullivant vad som hände vid en spelning under det tidga 80-talet. När Dylan häcklades av sina fans utbrast han ”Förr kunde folk säga till mig ’Du är en profet’. Men jag svarade ’Nej det är jag inte’. Men nu när jag säger att Jesus Kristus är svaret säger de ’Bob Dylan är ingen profet’”.

Sedan perioden av hänryckning ebbat ut, kring 1984, har Bob Dylan försökt tona ner tona ner bilden av sig själv som ”pånyttfödd”. I en intervju i tidningen Rolling Stone menade Dylan att det var pressen som i sin sensationslystnad framställt honom så.

Under de senaste tjugo åren har Bob Dylans allt mer återvänt till sina judiska rötter. Han har nära band till den chassidiska Chabab Lubavitch-rörelsen. Samtidigt har han sökt sig bort från uttrycken för allt för tydligt definierad religionen. I en intervju i Newsweek från 1997 säger Dylan:

– Jag ansluter mig inte till rabbiner, predikanter, evangelister och allt sånt. Jag har lärt mig mer från sånger än vad jag lärt mig från sådana. Sångerna är mitt lexikon. Jag tror på sångerna.

Men trots det fortsätter Bob Dylan att inspirera och tolka de stora frågorna. Här i Sverige har flera Bob Dylan-gudstjänster och mässor firats runt om i Svenska kyrkan under de senaste åren. Så sent som timmen innan Sara Danius tillkännagav årets nobelpristagare gav Högnäs församling en lunchkonsert med Dylan-låtar.

I danska Kristeligt Dagblad skriver kulturredaktören Michael Bach Henriksen i en essä från 2013 att ”I över femtio år har Bob Dylan funnit inspiration i det amrikanska och bibliska universumet och därigenom inspirerat oss, lyssnarna, som hela tiden får hoppas att vi har öron att höra med”.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.