Per Harling får medalj och ger ut nya psalmer

Per Harling trodde att han gett ut sin sista cd redan 2014 men nu kommer en till.

Prästen och psalmförfattaren Per Harling är dubbelt aktuell i dagarna. Han har nyss kommit ut med 48 nya psalmer och på nationaldagen tar han emot 2019 års Wallinpris.

– Det är jätterart av Wallinsamfundet att ge mig den här uppmuntran. Jag är glad och tacksam, säger Per Harling.

Priset – medalj och 20 000 kronor – delas ut vart tredje år av Wallinsamfundet som fyller 80. I år är det också 200 år sen 1819 års psalmbok gavs ut, starkt präglad av psalmdiktaren och huvudredaktören Johan Olof Wallin.

– Jag är uppvuxen med Wallin. Min personliga favorit är ”Var är den vän som överallt jag söker”, säger Per Harling.

Efter att han tagit emot priset av biskop Mikael Mogren i Stora Tuna kyrka kommer han att hålla ett föredrag på temat ”Vad är en psalm?”. Där har han 50 års erfarenhet av eget psalmskrivande i ryggen. Men han har också gjort en systematisk genomgång av vilka olika typer av psalmer som psalmboken innehåller.

– Det finns allt ifrån lovsånger till klagosånger till psalmer med ett tilltal till mig som sjunger. Till exempel ”Blott i det öppna har du en möjlighet” – någon säger detta till mig.

– De flesta psalmer är böner, antingen i jagform eller i viform.

Vad krävs av en psalm för att man ska ta den till sitt hjärta?

– Det beror faktiskt väldigt mycket på musiken. ”Tryggare kan ingen vara”, till exempel, hade aldrig blivit så stor utan sin enkla melodi. Naturligtvis är också texten viktig, men där är det väldigt olika för olika generationer vad som slår an. Det klassiska är att texten har biblisk förankring, men det blir allt svårare med den minskade bibelkunskapen i vårt land.

Hur ser du på psalmernas framtid?

– Kyrkan är fortfarande platsen för den största allsångsrörelsen i vårt land. Men att få nya psalmer att bli älskade och folkliga är svårare i dag, när de inte längre sjungs i hem och skolor.

Vilken av dina egna psalmer är du särskilt stolt över?

– En sång som ligger mig närmare hjärtat än andra är ”Dansa med änglarna”, eftersom den hör ihop med pappas död. Men den som slagit an mest är ”Du är helig”. Den finns på alla kontinenter och på över 20 språk.

Per Harlings nyskrivna 48 psalmer kommer ut på Wessmans musikförlag under titeln Psalmvaro. Sjutton av psalmerna finns också på CD med sopranen Elin Jauring och Arboga Barock.

Taggar:

Musik Pris Psalm

Brita Häll