Engelsk tonsättare av kyrkomusik död

John Tavener – av många betraktad som en av vår tids mest betydelsefulla kompositörer avled häromdagen 69 år gammal, i sitt hem i England. Musiken, starkt präglad av hans kristna tro, spelas ofta i kyrkor världen över, så också i den svenska.

-Det är en av vår tids stora mästare inom kyrkomusik som gått ur tiden, en fantastisk tonsättare som inspirerat mig mycket i mitt eget komponerande, säger Johan-Magnus Sjöberg, organist i Lunds Allhelgonaförsamling.

Han beskriver Taveners musik som meditativ och stillsam men ändå starkt expressiv.

Tavener slog igenom redan på 1960-talet då verket The Whale utkom på Beatles förlag, The Apple. Det var första gången som Johan-Magnus Sjöberg upptäckte honom. Men det var på 1980-talet, när Tavener övergick till en mer kontemplativ stil som han slog igenom hos allmänheten och då framför allt i samband med att verket The Protecting Veil utkom. Tavener hade vid denna tid lämnat den presbyterianska kyrkan i vilken han arbetat som organist, och funnit, efter flera års sökande, sin tillhörighet i den grekisk-ortodoxa kyrkan. Det var även då Johan-Magnus Sjöberg fastnade för hans verk och sedan dess  har han uppfört  Taveners kompositioner för kör och orkestrar många gånger.

John Tavener ådrog sig ofta kritik och jämfördes med det andra stora namnet inom religiös komposition i vår tid, Arvo Pärt, som också har sin tro förankrad  i den ortodoxa kyrkan. En del ansåg Taverners musik alltför lättviktig. En kritik som Johan-Magnus Sjöberg inte ger så mycket för.
-Möjligen har Pärts musik en och annan dissonans lägre än Taveners, annars tycker jag de är ganska lika. Men visst finns det många som ogillar hans musik, tycker att den inte är komplex nog, men det håller jag inte med om.

Tavener var inte rädd för det kontroversiella. För några år sedan uppförde han verket The Beautiful Names , en meditation över de 99 namnen på Allah, i Westminster-katedralen i London. Det kritiserades hårt av kristna falanger som demonstrerade utanför katedralen. Men verket blev bra mottaget av kritikerna, och en av dem, Robert Maycock, konstaterade att "om Tavener skulle skriva något annat, skulle detta säkerligen stå som en summering av vad han har försökt att nå", skriver tidningen The Guardian.

Johan-Magnus Sjöberg tycker att det finns något befriande över Taveners musik som ingett honom ett slags mod när han själv komponerar.
- Man vågar mer efter att ha lyssnat på hans musik, det är det mycket enkla som slår an, säger Johan-Magnus Sjöberg.

Till John Taveners mer kända verk hör The Lamb, Hymn to the Mother of God och Song for Athene (som bland annat framfördes vid prinsessan Dianas begravning).

Signe Hassler

Taggar:

Kyrkomusik

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.