Kyrka i Stockholm stängd för sanering

Markuskyrkan i Björkhagen är ett arkitektoniskt mästerverk. Men luften i kyrkan och kontorslokalerna gör anställda sjuka, så nu är kyrkan stängd. Vi har tittat närmare på den.

– Förra hösten skulle vi beställa ny ventilation till kanslibyggnaden. Men då fick en av våra anställda en mycket kraftig allergisk reaktion, säger Maria Berg, kyrkoherde i Skarpnäcks församling, där Björkhagens kyrka är huvudkyrka.

Inomhusmiljön i kyrkan hade fått klagomål under många år, många i personalen har haft kliande ögon och andra allergiska symptom. Mätningar hade visat att luftkvaliteten var dålig men under hösten 2014 förvärrades personalens hälsoproblem och det blev tydligt för Maria Berg att problemen måste tas på stort allvar.

– En av våra medarbetare bytte arbetsplats och efter någon vecka var hon fri från symptom hon haft i 15 år.

Församlingen beställde nya luftmätningar och kemikalieprovtagning i Markuskyrkans lokaler.

Det fanns en del kemikalier som kan ge allergier och mögelsporer, men inte i några alarmerande koncentrationer. ”Oren luft” sa experterna.

Kyrkan är sammanbyggd med kanslilokalerna, där också barnverksamhetens lokaler finns, med en kulvert. Där hittade man organiskt material, skräp, mögel och smuts, och en råtta bodde där. Kulverten har städats och råttproblemet har upphört.

– Det förbättrade luften något, men hälsoproblemen har inte försvunnit.

Maria Berg följer inte med in i kyrkan, hon har själv fått astma där. Vaktmästaren Ricky Adams visar oss runt i stället. I källargångarna finns många utrymmen och i ett rum där det hänger körkåpor luktar det riktigt instängt.

Kyrkan är byggd på gammal sjöbotten och källaren ligger under grundvattennivån. I vaktmästarnas rum i källaren finns en cementbrunn. Där rinner det in vatten hela tiden, det porlar glatt. Där finns två pumpar, en av dem startar när vattnet stigit till en viss nivå.

Utan pumpar börjar källaren svämmas över efter två timmar. För några år sedan fungerade de inte och då fylldes kyrkans källare.

– Men mätningarna tyder inte på att vattnet under kyrkan orsakar problemen, säger kyrkoherde Maria Berg.

– Kanske påverkar det att vi har så mycket mer människor i lokalerna än förr, många barn, många konfirmander och gudstjänstbesökare.

Något som också skulle kunna skapa problem vore om vatten har runnit in i väggarna, kanske i samband med någon takläcka. Då skulle vatten kunna stå i sandfyllningen mellan tegelväggarna.

– Men vi vet inte om det finns sand i väggarna och ska vi borra i väggarna för att undersöka det måste vi ha länsstyrelsens tillstånd och det kan ta tid. Det tog någon månad att få tillstånd bara att skruva ur skruvarna för att kunna ta ned och se hur det ser ut bakom plywoodskivorna på väggarna, säger Maria Berg.

Åsikterna om hur man ska se på lokalen skiljer sig åt.

– Glöm inte att ni verkar i ett museum, säger länsstyrelsen. Glöm inte att detta är en kyrka där vi förkunnar Jesus död och uppståndelse, svarar jag.

Hittills har man inte hittat en enskild orsak till problemen och heller inte en enda lösning. Men en förbättrad ventilation ska förhoppningsvis göra skillnad.

Man är färdig att beställa ny ventilationsanläggning till kansli­huset. I den del av huset som är sammanbyggd med kyrkan, där det finns arbetsrum och samlingssalar, finns en gammal mekanisk ventilation. Den ska ersättas av en modern ventilation, är tanken. Men nu har det bestämts att också kyrko­rummet ska ventileras.

Kyrkoherdar brukar ofta syssla med annat än traditionella prästsysslor. Sedan mer än ett år är Maria Berg i huvudsak projektledare för arbetsmiljö- och ventilationsprojekt samt alternativa verksamhetslokaler.

– Vi insåg att vi inte kunde stanna kvar i Markuskyrkan. Först fick barnverksamheten flytta och i mars 2015 flyttade hela administrationen.

Sedan hösten 2015 har församlingen barn- och konfirmandverksamhet och administration i hyrda baracker som står på en parkering nära kyrkan. Den 17 april stängdes kyrkan helt.

– Vi kan inte riskera våra anställdas hälsa, så ingen ska vara i byggnaden.

De kommande gudstjänsterna kommer man att hålla utomhus. Vid konfirmationsgudstjänsterna – då man har många gudstjänstdeltagare – ställer grannförsamlingarna i kontraktet upp med lokaler.

Markuskyrkan kommer sannolikt att vara stängd länge.

– Ja, snarare år än månader, säger Maria Berg.

Allt som sker i byggnaden kräver tillstånd från antikvariska myndigheter och inomhus­miljön ska kartläggas, mätas och dokumenteras noga, och rätt åtgärder ska vidtas i samråd med arkitekt och församling.

Vad kostar allt detta?

– Vi betalar 90 000 kronor i månaden i kallhyra för våra provisoriska lokaler. I år räknar vi med fem miljoner kronor i underskott, men allt beror inte på inomhusmiljön. Men detta borde ha åtgärdats för länge sedan och sedan ska lokalerna fungera i många generationer.

 

 

 

 

”Dåligt drag i kyrkan – ny ventilation löser problemen”

– Markuskyrkan är en gammal byggnad med mycket bristfällig ventilation, säger Lasse Iisakka, konsult som sökt orsaker till problemen i Markuskyrkan.

Luften har blivit bättre i Markuskyrkan sedan kulverten sanerades och golvet rivits ut i ett lekrum där det luktade mögel.

– På vissa ställen syns att det runnit kondens från fönster, det finns spår efter takläckor. Fukt är avgörande för att det ska bildas mögel och för att material ska brytas ned kemiskt, så sådana skador måste undersökas.

Lasse Iisaka tror att ny ventilation kommer att göra inomhus-miljön mycket bättre.

 

Fakta: 5 tips om inomhus-miljön är dålig

1. Lyssna på personalen, ta deras upplevelser på allvar.
 

2. Sök efter orsak i byggnaden. Finns tydliga eller kända problem? Syns till exempel spår av vattenskador eller känns obehagliga lukter?
 

3. Hittas inte tydlig orsak, be stiftets fastighetsexpert om hjälp. Behövs mer omfattande bedömning och undersökning, ta in konsult. Kontrollera referenser, det finns oseriösa företag.
 

4. Åtgärda först när en grundlig bedömning av skador och orsaker finns.
 

5. Efteråt: följ upp och kontrollera att problemet verkligen är åtgärdat.
 

Källa: Åke Höppner, stifts-ingenjör Stockholms stift.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.