Rosenius hedras på dödsdagen

Sång, föredrag och blommor på graven. Så uppmärksammas Carl Olof Rosenius 150-åriga dödsdag den 24 februari.

En av EFS grundare, Carl Olof Rosenius, dog 1868 när han bara var 52. För två år sen firades hans 200-åriga födelsedag, och en av effekterna av detta jubileumsår var beslutet att starta en ny förening.

– Vi var fyra vänner som träffades och bildade Carl Olof Rosenius-sällskapet i våras, 2017. Tanken är att göra Rosenius och hans skrifter kända, eftersom vi tror att han fortfarande har relevans. Hans skrifter hör ju till det mest spridda av svensk litteratur, men allt detta har skett i skymundan, säger LarsOlov Eriksson.

Han är tidigare rektor vid Johannelunds teologiska högskola och ordförande i Carl Olof Rosenius-sällskapet, som hittills består av ett 30-tal medlemar.

– Men vi hoppas bli fler, och vi har som mål att ordna ett program åtminstone en gång per år. Det blir gärna i februari, eftersom Rosenius både föddes och dog den månaden.

I år sker samlingen i Roseniuskyrkan, Stockholm, på Carl Olof Rosenius dödsdag. Teologie doktor Rune Imberg kommer att tala om Rosenius dagbetraktelser, som nyutgavs av BV-Förlag i samband med 200-årsjubileet. LarsOlov Eriksson håller föredrag om Rosenius själavårdsbrev.

– Han hade en väldigt stor korrespondens. Det intressanta är att människor skriver till honom och frågar om allt möjligt. En återkommande fråga är den om frälsningsvisshet, ”hur vet jag att jag är ett Guds barn?”. Men de ställer även frågor om vad dopet egentligen är och hur man ska se på förhållandet till baptisterna. Någon vill ha råd om hur man bygger ett bönhus.

Är frågorna och svaren fortfarande relevanta?

– De djupa trosfrågorna håller definitivt fortfarande. Det är klassiska frågor – om Jesus, nåden, syndernas förlåtelse – som tappats bort eftersom vi präster blivit så terapeutiska. De frågorna har Rosenius nådegåvan att kunna svara på. En anledning till att svaren håller är att de bygger på en andlig brottning, en kombination av personlig erfarenhet och teologi. Jag skulle önska att vi kunde ge ut hans själavårdsbrev igen.

Brita Häll

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.