Sensationell upptäckt av verk som anses vara av Caravaggio

Nu slår experterna fast att den målning som hittades på en vind i Frankrike är gjord av den kände italienske konstnären Caravaggio. Verket skildrar bibelberättelsen om den judiska kvinnan Judit som dödar härföraren Holofernes. Men det finns skeptiker.

För två år sedan hittades konstverket på en vind till ett hus utanför staden Toulouse. Sedan dess har verket gått igenom många undersökningar för att få fram vem konstnären är. Tidigt ansågs Caravaggio stå bakom det.

Nu slår konsthistorikern Eric Turquin, som har lett undersökningarna, fast att det är en Caravaggio, rapporterar France 24. Turquin säger att upptäckten av konstverket var "den vackraste stunden i min karriär". Under de två årens analyser har Eric Turquin förvarat målningen i sitt sovrum som "en säkerhetsåtgärd".

Det som har varit avgörande för Eric Turquins bedömning av äktheten är det unika ljuset, energin i sättet att måla och att målningen inte har några ändringar.

Det finns dokumentation som stödjer bedömningen. I testamentet efter en flamländsk målare omnämns en andra målning av Caravaggio som föreställer Judit och Holofernes. Den som fram tills nu har varit känd finns i Rom på konstmuseet Galleria Nazionale d'Arte Antica.

Men det finns skeptiker som anser att målningen inte alls är gjord av Caravaggio. 

I Judits bok som är ett tillägg till Gamla testamentet skildras hur Judit skär halsen av Holofernes.

Caravaggio levde under slutet av 1500-talet och är mycket mytomspunnen. Han ägnade sig nästan uteslutande åt religiösa motiv.

Under ett antal år bedrev Uppsala universitet tillsammans med Newmaninstitutet i Uppsala en omfattande forskning om Caravaggio.

Elisabet Sandberg

Taggar:

Konst Bibeln

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.