Anna Olsson kulturstipendiat: "Nu kan jag få mer tid att väva"

”Möten i isolering”, en serie med vävda bilder med motiv från ett häkte, är ett av sju projekt som får ta emot Svenska kyrkans kulturstipendium i år. Anna Olsson heter textilkonstnären bakom bildsviten som just nu medverkar i en utställning i New York och där vunnit första pris.

-Det känns omtumlande och stort att dels få det stora stipendiet från kyrkan och sedan vinna här, säger Anna Olsson som deltar i en utställning på American Tapestry Alliance.

I två år har hon hållit på att väva motiv från häktet. Hittills har det blivit runt åtta bilder som mäter cirka en meter i höjd och 1,20 i bredd. Men än är hon inte färdig.

-Nej, jag har en kö av bilder i huvudet som jag vill göra, säger Anna Olsson som är utbildad textilkonstnär på Stenebyskolan och där direkt fastnade för vävning. ”För att den kräver att man samlar ihop sig, skärper till sig, vilket är bra om man som jag alltid har en massa idéer”, säger hon med ett sprudlande glatt tonfall.

Inspirationen till sitt nuvarande projekt har hon fått från sitt arbete som psykolog på häktet i Göteborg som hon har vid sidan av sitt konstnärskap för att försörja sig. Men bilderna var inte alls planerade, säger hon. De bara kom.

-Det går inte att hålla emot, mötena med de frihetsberövade i isolering är så starka, det alltid finns ögonblick eller en fras som etsar sig fast och som jag sedan bär på och som skapar en känsla som jag vill förmedla, säger Anna Olsson som  också kan se vävandet som en slags terapi för egen del.

De känslor som den andra delen av hennes person upplever och bär på vid sidan av sitt professionella yrkeskunnande.

En bild tar, om hon arbetar heltid, minst en och en halv månad att väva klar, uppskattar hon. Det är det långsamma tempot i kombination med de intagnas tillvaro som stipendiekommittén tagit fasta på i sin motivering: ”I vävandets traditionella uttryck och tidskrävande metod ger hon på ett oväntat språk åt en annan sorts långsamhet – den frihetsberövade”, skriver de.

-Otroligt fint sammanfattat och en koppling jag själv inte riktigt sett förut, säger hon.

-När jag väver ser jag ju inte helheten förrän jag är klar, det är alltid spännande att se det färdiga resultatet, om den förmedlar det jag vill och uttrycker det jag sökt ? Jag blir glad när jag ser att det är nära den där ursprungskänslan, tanken.

Hon är inte troende men arbetar nära de många representanter för olika kyrkor och trosinriktningar som finns på hennes arbetsplats. De är mina bästa vänner, säger hon. Och att Svenska kyrkan genom stipendierna öppnar en möjlighet för kulturellt skapande där  många olika slags bilder ur vår verklighet lyfts fram, är något hon lovordar.
-Det  är något man verkligen skulle önska att det fanns mer utrymme och plats för i vår samtid, och ett slags bevis för vår demokrati.

Trots att hon värdesätter sitt arbete på häktet så högt, ”jag går därifrån trött men tacksam över att få ha gjort skillnad”,  så är drömmen ändå att få väva mer. En ledig dag i veckan och all annan ledig tid räcker inte till.

-Med stipendiet kan jag kanske få råd med ytterligare en ledig dag,  det skulle vara en stor lycka, säger hon.

 

Läs mer i den bifogade länken om Alice Lyttkens Meyer – en av förra årets stipendiater som berättar om hur det gått för hennes projekt, en film med titeln;  ”På spaning efter minnet”.

 

Fakta: De övriga stipendiaterna

Orionteatern som arbetar med en uppsättningsidé med titeln; Det flygande barnet. (100 000 kronor).

Poeten Åsa-Maria Kraft får 50 000 för sin diktsamling Randfenomen

Författaren Jonas Brun får 50 000 för sin roman som handlar om könsöverskridande och identitet med titeln Hermafroditos.

Elin Kamlert med team får 100 000 för filmen Land som handlar om jakten på odlingsmark i Afrika.

Frida-Li Lövgren som är musiker får 50 000 för ett arbete med att utveckla psalmen och koralen i en elektronisk musikalisk klangvärld.

50 000 får Johannes Heldén för projektet Ekopoesi, en utställning, film och trycksak om en gränsöverskridande gestaltning av djurarter som utrotats av människan.

Stipendieutdelningen sker under kyrkomötets andra session i Uppsala, den 18 november klockan 18 i Uppsala Konsert och Kongress.  Då framförs också ett kulturprogram hämtat från något av fjolårets stipendier.

I år inkom 428 ansökningar.

Signe Hassler

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.