En fråga om professuren vid STI som behöver besvaras

Jonas Eek opinionschef

Många som värnar STI undrar nu över den nya inriktningen och funderar över hur färdvägen framåt ser ut, för STI och för den judisk-kristna dialogen i Svenska kyrkan, undrar Jonas Eek.

Prinz-Albrecht-Strasse i Berlin var en skräck-injagande adress under det Tredje riket. Här huserade de mest brutala nazistiska departementen: Gestapo och SS. På adressen planlades det folkmord på judar i Europa som hade ett av sina startskott under Kristallnatten och Novemberpogromerna.

Flera tusen judiska butiker och hem vandaliserades och hundratals synagogor stacks i brand. Omkring 400 judar mördades och tiotusentals arresterades och fördes till koncentrationsläger. Nu i helgen – natten mellan fredag och lördag – är det åttio år sedan Kristallnatten ägde rum.

I dag ligger Topographie des Terrors på platsen (även om adressen numera är Niederkirchenstrasse). Det är en utställning om nazismens förbrytelser, i dagarna med särskilt fokus på Kristallnatten 80 år.

Sådana här platser är viktiga för bildningens och påminnelsens skull. Men också som opinionsbildning, då även vår egen tid rymmer terror och antisemitism.

Kristenheten har en minst sagt dyster historia vad gäller antisemitism. Frågorna om kyrkans ansvar (påminnelse) och om kristendomens judiska rötter (bildning) måste ständigt hållas levande. I det arbetet är en plats som Svenska Teologiska Institutet (STI) i Jerusalem central, och konflikten kring STI blir särskilt bekymmersam.

Det har hittills inte varit svårt att lista ut att tvisten bakom den indragna professuren är mångbottnad och rymmer motsättningar av personlig, personalteknisk och verksamhetsmässig art. Sådant tjänar inte alltid på att ventileras externt. Men problematiken eskaleras när nu frågan också har kommit att handla om innehållet i och inriktningen på STI:s verksamhet och kompetensen att alls bedriva judisk-kristen dialog.

Många som värnar STI, som har varit trygga med och stolta över dess verksamhet, undrar nu över den nya inriktningen och funderar över hur färdvägen framåt ser ut, för STI och för den judisk-kristna dialogen i Svenska kyrkan. Domprost Bo Sandahl, som också är president för The International Council of Christian and Jews, tycks dela dessa undringar (KT, 2018-10-30).

Nyhemkommen från Berlin och Topographie des Terrors är det lätt att instämma i den tvivlande fråga några av STI:s ideella medarbetare uttrycker i KT (2018-10-26): ”Hur kan det vara strategiskt riktigt att avsluta en professorstjänst i ’religionsteologi’ i dessa tider?” Den frågan behöver besvaras.

Jonas Eek, opinionschef

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.