10

Naturvetenskap kan bidra till berättelsen om Gud

I undersökningar har det visat sig att ungefär hälften av svenskarna tycker att det är svårare att tro på en Gud som skapat världen när kunskapen från naturvetenskapen ökar.

Nyligen ställdes präster i Svenska kyrkan och pastorer i Equmeniakyrkan inför samma påstående. Endast 2 procent av prästerna och pastorerna tycker att naturvetenskapen gör det svårare att tro på Gud.

I morgon är det Charles Darwins födelsedag. Han formulerade idén om det naturliga urvalet och utvecklade evolutionsteorin i boken ”Om arternas uppkomst” som kom 1859. För sju år sedan var det Darwinjubileum, då var det 200 år sedan han föddes och 150 år sedan boken gavs ut.

Men det finns kyrkor som uppmärksammar detta varje år. I USA finns den så kallade Evolution Weekend, som går av stapeln i anslutning till
Darwins födelsedag. I förkunnelse, samtalsgrupper, seminarier och så vidare kommer de på olika sätt att lyfta frågor om naturvetenskap och kristen tro. Årets tema är ”Exploring Ways to Engage in Complex Discussions in a Civil Manner.”

Initiativtagare är från början en grupp pastorer och präster i Wisconsin, som för drygt tio år sedan var trötta på missuppfattningen om en oöverstiglig konflikt mellan naturvetenskap och religion.

Den amerikanska kontexten är ju en annan än vår. Men också i våra sammanhang finns missuppfattningar om vad kyrkan tror om naturvetenskap i allmänhet och evolution i synnerhet. Även i våra sammanhang behöver vi prata mer om evolutionen, för att hjälpa varandra kring hur vi kan tänka om Gud och om vår tro i ljuset av dagens kunskap.

Ofta har jag mött föreställningen att kristna i allmänhet skulle förneka evolutionen. En pedagog berättade att hon regelbundet fick positiva kommentarer för att det fanns dinosaurier bland kyrkans leksaker, det hade inte alla föräldrar förväntat sig.

Att prästerna inte tycker att det är lika svårt att tro på Gud som befolkningssnittet är kanske naturligt. Men det betyder också att förkunnarna inte kan lyssna enbart till sina egna funderingar för att avgöra om eller hur frågor om tro och naturvetenskap är angelägna.

Reflektion om naturvetenskap och tro hamnar snabbt i centrala trosfrågor om vem Gud är, om Gud finns, och om det går att tro i vår tid. Om vi inte är med och samtalar om detta ger vi andra röster företräde.

Kyrkan behöver ägna mer tid i förkunnelse och undervisning, i samtal och fortbildning kring frågor om naturvetenskap och tro. Det räcker inte med att säga att vi accepterar evolutionsteorin. En trovärdig teologi i dag måste ta in evolutionsteorin och annan kunskap från naturvetenskapen som en del av reflektionen om vem Gud är och vad det betyder för oss.

För att möta människors funderingar och frågor behöver vi kunna formulera oss på ett sätt som är relevant för deras reflektion. Och om det inte redan finns dinosaurier i församlingens leksakslåda är det nog dags att köpa in sådana.

Frågor om naturvetenskap och tro innebär stora möjligheter, och några utmaningar, för församlingens undervisning och gudstjänstliv.

,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Mer inom samma ämne

Ledare

Mer inom samma ämne