Pojkarna finns i Svenska kyrkan!

Styrelsen för Svenska kyrkans gosskörsförening
Bild från ett reportage i Kyrkans Tidning om Fredrikskyrkans herr- och gosskör i Karlskrona för några år sedan. Foto: Lars Rindeskog

Kyrkomusiker som vill satsa på pojkars sång behöver fortsatt allt stöd de kan få från sin arbetsgivare. Detta vill Svenska kyrkans gosskörsförening uppmuntra.

”Men pojkarna, de unga männen – var är ni?”

Det frågar sig ärkebiskop Antje Jackelén i sitt vinterprogram på annandag jul, och syftar på de ungdomar som har samlat sina första erfarenheter i ledarskap som konfirmandledare eller ungdomsledare i Svenska kyrkan. Och visst är det ett faktum att kyrkbänkarna i första hand befolkas av kvinnor, att Svenska kyrkans körer till största delen består av kvinnor och att de unga körerna i ännu högre grad gör det. I en strävan efter att råda bot på detta har många kyrkomusiker kommit fram till att gosskör är ett fungerande sätt att få pojkar att vilja sjunga.

Pojkarna finns i kyrkan! Gosskören är ett sammanhang där det är fullkomligt normalt för pojkar att sjunga. I gosskören behöver man inte försvara eller smyga med att man vill sjunga i kör. Och så mycket ledarskap man får lära sig!

Många unga män har varit med i gosskören i tio, kanske till och med femton år. När de var små gossopraner såg de upp till och beundrade de äldre herrarna. Med åren har de själva fostrats till ledare, såväl musikaliskt som socialt, moraliskt och andligt. De vet precis vad de yngre behöver för hjälp och hur viktiga förebilder de själva är. Kunskaper de tar med sig i yrkeslivet, inte sällan i Svenska kyrkans tjänst.

Men det är ett digert och tidskrävande arbete att bygga upp och upprätthålla gosskörsarbetet. De kyrkomusiker som vill satsa på pojkars sång behöver fortsatt allt stöd de kan få från sin arbetsgivare. Detta vill Svenska kyrkans gosskörsförening uppmuntra.

Du som är kyrkoherde eller kyrkomusiker får i dagarna en inbjudan till digitalt frukostsamtal om pojkars sång och plats i kyrkan. Anmäl dig! Bidra med dina egna och ta del av andras erfarenheter.

Pojkarna finns i Svenska kyrkan!

Styrelsen för Svenska kyrkans gosskörsförening: 
Vivi Boozon
Justin Hazelgrove
Joakim Olsson Kruse
David Pettersson
Margareta Raab
Fredrik Unger
Dag Videke

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.