Stäng inte ute de andligt svältfödda

SIGNERAT Jag får regelbundet med posten ett stort antal församlingsblad. Det firas mycket gudstjänster av alla slag.

Fantastisk musik. Barnverksamhet, sociala projekt, samtalsgrupper, kurser i kristen tro, författaraftnar med existentiella frågor. Etisk vägledning, bönegrupper. Tänk att få tillhöra ett sådant sammanhang. Öppen dörr, låg tröskel och högt i tak.

Jag nämnde just det uttrycket i en tidigare artikel. Reaktionerna inifrån kyrkan lät inte vänta på sig. ”Falsk profet” och ”Kyrkans dödgrävare” tillhörde de snällare epiteten jag fick mig tilldelade. Det finns tydligen en högljudd och aggressiv grupp som kämpar för att Svenska kyrkan gör ett helt annat vägval. 1500-talets bekännelseskrifter citeras ofta. Jesu samtal med sin tids fariséer aldrig. Fler och större manteltofsar. Mer av Guds stränghets lag än kärleksbud. Gudstjänster utformade för de likasinnade. Kvinnor vid altaret och hbt-personer göre sig inte besvär. Tydlighet kallar man det.  Passar det inte kan den stora gruppen sökande och andligt svältfödda söka sig någon annanstans.

Diskussionen om skolavslutningar och drop-in-dop har tydliggjort vägvalet. Får vi inte ha skolavslutningar på våra egna villkor kan de gå någon annanstans. Vadå de? Det är våra medlemmar och deras kyrka. Den tillhör inte primärt oss anställda, förtroendevalda och vigda. Vi har fått förtroende att förvalta den. Men gör vi inte det i den dubbla spänningen mellan vårt uppdrag och människors behov är vi inte värda det förtroendet. Vill vi inte underlätta för dopföräldrar att praktiskt möjligt kunna få sina barn döpta har vi övergett dopbefallningen. Nya testamentet är fullt av berättelser om snabba dopbeslut.

Vägvalet står mellan en snabbt krympande exklusiv och exkluderande kyrka av gammal frikyrkotyp, i värsta fall en sekt, och en dialogisk samhällstillvänd och välkomnande kyrka av det slag en klar majoritet förespråkar. Dialog behöver vi inte vara rädda för. Budskapet om Guds nåd och närvaro i världen, liksom Jesu föredöme och kärleksbudskap håller. Vi behöver inte frukta att det tunnas ut av att vi tar människors frågor och behov på allvar.
Tydlighet efterlyses av dem som vill gå den andra vägen. Låt oss ta dem på allvar.

,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
92

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Luleå stift
Uppsala stift
Växjö stift
Göteborgs stift
Göteborgs stift
Stockholms stift
Lunds stift
Uppsala stift