Upprörande tårta fungerar i debatten

KONSTBRÅK. När konsten vill diskutera religion och etnicitet blir det alltid laddat. Men provokationen utesluter inte att debatten lyfter viktiga frågor.

Tårtan bakad av konstnären Makode Linde och skuren av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth är det senaste i raden av svenska konstverk som skakat Sverige och blivit internationellt nyhetsstoff. En karikatyr av en svart kvinna skärs upp av en vit fnissande minister, skandalen är ett faktum och Afrosvenskarnas riksförbund kräver hennes avgång.
Intressant nog reagerar även fotokonstnären Elisabeth Ohlson Wallin. Hon blir så provocerad att hon ställer in en planerad donation till Moderna museet där tårtaktionen genomfördes. Till SVT:s Kulturnyheterna säger hon att museet ”har bidragit till att sprida ett rasistiskt budskap”.

Intressant och något av en besvikelse, därför att Elisabeth Ohlson Wallin själv upprepade gånger fått det stöd hon nu förmenar Makode Linde. Vi är många som försvarat hennes rätt att uttrycka sig konstnärligt för att sätta fokus på en förfördelad minoritet, i hennes fall hbtq-samhället, trots att hon provocerat och sårat många kristna.
Makode Linde har afrikanskt ursprung och förklarar att han velat väcka debatt om den rasism som drabbar svarta. Tårtspaden i den vita kulturministerns hand blir ett redskap för att förstärka budskapet, men ”jag är inte rasist, kulturministern är inte det och kulturtanterna som applåderar på bilden är det inte”, säger han i Aftonbladet.

Konst som sätter fokus på värderingar, har kopplingar till religion eller etnicitet och säger sig vilja väcka debatt ger ofelbart upphov till bråk. Samma frågor diskuteras varje gång. Har konstnärens syfte någon betydelse? Ska konst bedömas utifrån konstnärens grupptillhörighet? Spelar konstverkets kvalitet någon roll? Om en viss grupp känner sig kränkt, avgör det om konstverket var lyckat eller inte?

Johan Lundberg skriver på Axess blogg att ”en osmaklig rasistisk karikatyr är och förblir en osmak­lig rasistisk karikatyr oberoende av konstnärens intentioner”. Men ”osmaklig” är ett subjektivt värdeomdöme som inte kan vara vägledande för vad om räknas som god konst. Det som är osmak­ligt för någon är slagkraftigt för någon annan.

Och konstnärens syfte har förvisso betydelse. Om ifrågasättandet av konstnärens intentioner blir för massivt, blir det detta som dominerar debatten och inte själva sakfrågan. Därmed har konstverket förfelat sitt syfte. Och här kommer faktiskt konstnärens personliga bakgrund in i bilden, trots att vi vill att konsten ska stå fri från sådana överväganden. Avsändaren bakom ett budskap påverkar alltid hur det tas emot.
Det är därför debatten svängde till konstnärens fördel när det blev känt att han har afrikanskt påbrå. Det är därför många respekterar det Elisabeth Ohlson Wallin försöker göra med sina bilder. Det är också därför många av oss har svårt för Lars Vilks rondellhund föreställande profeten Muhammed – konst vars uttalade syfte är att attackera en annan grupp än den man själv tillhör. (Att detta inte legitimerar våld mot Vilks är en självklarhet.)

Sedan kan man givetvis diskutera de starka uttryck konstnären använt, om de är effektiva eller bara sänder oklara signaler. Det konstverk som den israeliska ambassadören vandaliserade vid Historiska museet 2004, ”Snövit och sanningens vansinne”, skildrade en vacker kvinnlig självmordsbombare. Det blev för svårt och mer upprörande än det var tankeväckande.

Konst får provocera, men allt som provocerar är inte konst. Och all provokativ konst är inte lyckad. Om den anspelar på religion eller etnicitet med avsikten att väcka debatt, kommer alltid några att känna sig kränkta. Det är beklagligt, och alla har rätt till sin egen tolkning. Men om verket samtidigt ger substantiell uppmärksamhet och ett engagerat samtal kring en viktig fråga så har det ändå ett värde. Ett sådant värde har Makode Lindes tårta haft.

,
5 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Anders Bergstedt
Konstfack ställde sig bakom Anna Odells psykfejk liksom ett projektet som innebar dokumentation av beställd och pågående skadegörelse och klotter på tunnelbaletåg. Riksteatern anordnade projekt som uppmanade till klotter.I Umeå fylldes salongen då man kissade på scenen och på Göteborgsoperan nu då man har fejkat samlag ! Elisabeth Ohlson-Wallins provocerande fotoutställningar har grovt grovt kränkt människor både i och utanför kristenheten.Den bild hon gett av personer med avvikande sexualitet har även kränkt homosexuella vilket förmodligen inte varit avsikten.Nu har hon förklarat att hon känner sig grovt kränkt av att "tårtinstallationen" fick ställas ut på Moderna Muséet och hotar med att stoppa en tänkt donation av "Ecce Homo !" Framgång med konst numera verkar innebära att allt är tillåtet för att profilera sig själv även om man då trampar på andra.Vad jag vet har hon även under missnöje lämnat Svenska Kyrkan !
Tobias
Vad var då Makode Lindes syfte med denna konst-tårta? Vad jag har läst var syftet att synliggöra könsstympning. Men debatten har ju inte alls handlat om det, utan om tilltaget var osmakligt och rasistiskt eller inte. Alltså fungerade inte tårtan i debatten!
Bertil Wallgren
Hur smakade tårtan? Hela jippot tycker jag verkar smaklöst!
Erik A Andersson
Ecce Homo, muhammedhundar och nu senast en svart kvinnokropp; jag förstår inte att yttrandefriheten eller konstens frihet kan åberopas för att kränka människors religiösa tro. Jag ser det snarare som HETS MOT FOLKGRUPP,
Anna Andersson
Varför inte göra kristianisterna Per Landgren,Ulf Ekman,Mats Odell,Göran Hägglund,Sievert Öholm medflera som tårtor. Och likaså Jungfru Maria och Jesusbarnet,och "Herren" Jesus Kristus som vuxen. Det vore nåt! Då skulle jag sätta sleven i tårtan med råge och äta mig mätt på den,det lovar jag. Då blir det ju ett riktigt budskap och en protest mot den kristianistiska kulturen och religionen i Sverige. Att smäda kristendomen är bara bra. Den kristna värdegrunden är påtvingad på alla som bor i Sverige,både direkt och indirekt vare sig man tror på den eller inte. En afrikansk kvinna tvingar inte mig som privatperson att betala begravningsavgift via skattsedeln trots att jag är okristen,Men det gör tyvärr den svenska politiken och regeringen som är styrda av flumkristen värdegrund. Baka alltså nya smarriga tårtor som Kristus,Per Landgren,Göran Hägglund och Ulf Ekman medflera,och lägg ut alla tårtorna på nätet när folk äter på dom. Mums!