Ärkebiskopen i Sälen kommenterar ÖB:s krigsvarning

"Det är i fredens riktning som vi måste gå", säger ärkebiskop Martin Modéus. Foto: Mikael Stjernberg/Ikon

"Trots oron i världen får vi inte tappa fokus på att det är i fredens riktning som vi måste gå", säger ärkebiskop Martin Modéus efter överbefälhavarens och ministerns krigsvarning.

Under Folk och försvars rikskonferens i Sälen har bland andra överbefälhavaren Micael Bydén och ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) uppmanat alla att mentalt förbereda sig på att det kan bli krig även i Sverige.

Ärkebiskop Martin Modéus är på plats i Sälen för att möta myndigheter, politiker och andra civilsamhällesorganisationer. Svenska kyrkan är också medlem i Folk och försvar bland annat utifrån sitt ansvar för begravningsverksamhet, kulturminnen och stöd vid samhällsstörningar.

"Vi behöver göra det som ankommer oss"

-Vi lever i en allvarlig tid där vi behöver ta fasta på myndigheternas uppmaningar och göra det som ankommer på oss alla som del av samhället, säger ärkebiskopen med anledning av överbefälhavarens och ministerns uttalanden.

Han säger att Svenska kyrkan kommer att fortsätta bidra till samhällets krisberedskap och krishantering och att kyrkan har en viktig uppgift i att predika evangelium, möta och bearbeta människors existentiella oro och bidra till hopp och uthållighet.

Bön om fred

- Men trots oron i världen får vi inte tappa fokus på att det är i fredens riktning som vi måste gå. Det är alltid kyrkans uppdrag, säger ärkebiskop Martin Modéus.

Ärkebiskopen har också lagt ut en bön om fred i sociala medier:

”Gud, i denna orostid ber vi för freden. Vi ber om eftertanke och visdom hos alla som har inflytande och makt. Hjälp oss att stötta varandra till hopp och mod, fasthet och handlingskraft. Vi ber för vårt land. Vi ber om fred i världen.”

Fakta: Folk och försvar

Centralförbundet Folk och försvar bildades år 1940 och kallar sig en politiskt obunden sammanslutning. Organisationen verkar för att främja debatt om Sveriges säkerhetspolitik och försvar

Har 109 medlemsorganisationer

Rikskonferensen hålls årligen i januari i Sälen

Taggar:

Beredskap

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Karin Janfalk
Satt just och tänkte på detta när den här nyheten dök upp. Att vi måste, i alla fall från kyrkligt håll, trycka mycket hårdare på att en annan väg är möjlig. Självklart behöver vi vara förberedda för alla möjliga scenarion, självklart behöver vi och har vi rätt till att försvara vårt land och våra värden. Samtidigt är väl inte krig ödesbestämt, precis som andra katastrofer inte är det. Det går väl ALLTID att också pröva andra vägar än att köra rakt ner i diket. Så kära Svenska kyrka, låt oss tillsammans gå i bräschen för andra möjligheter, andra lösningar och andra vägar att. Samtidigt som vi tar vårt ansvar för det som behöver göras tillsammans som samhälle och värld. Så tack Martin Modéus som sätter ord på vårt uppdrag att gå i fredens riktning.
Peter Nilsson
"Det är i fredens riktning som vi måste gå." Det är det vettigaste som sagts under denna makabra krigshetsarsamling. Tack Martin!
Håkan
Detta har två sidor. Dels måste allt göras för att slå in på en annan väg än krigets, dels måste vi se faktum i vitögat: Putin både vill och kan kriga mot grannar - det är inte russofobi att konstatera det. Hur gör vi det oaptitligt för honom att bekriga fler grannar?
Per
Si vis pacem, para bellum. Det är uppenbart att ett land måste ha en mental och fysisk beredskap för krig, om man värnar om freden. Det är absolut inte någon "krigshets" som pågår i Sverige nu.
Moa
Uppskattar att ni gör denna typ av artiklar - kyrkans syn i aktuella samhällsfrågor.
Staffan Holmgren
Inte minst nu borde SvK ompröva sin policy att inte sätta kapital iförsvarsmaterielindustrin. Alla vill väl ha fred men vi måste kunna försvara oss när Putin kommer. Naivitet ger ingen fred. Tänk på Munchenöverenskommelsen. måsteinte
Peter Nilsson
En viktig del i det svenskkyrkliga fredsarbetet är att underlätta och stödja forskning kring krigsrelaterade hjärnspöken.