Alla Gotlands kyrkklockor ringer samtidigt i nytt musikverk

Klockklangen från Gotlands 95 kyrkor ska samtidigt ljuda ut över världen, i ett musikverk som ingen tidigare har hört. Idén kommer från Owe Ronström, professor och älskare av ljuden omkring oss.

- Det blir en mycket stor konsert, tänker jag mig, kanske den största som någonsin har gjorts, säger han till SVT:s Rapport.
Tanken är att det ska ringa i kyrkklockorna, samtidigt och tillsammans. Med hjälp av internet ska ljudet sändas och man ska kunna lyssna till klockringningen, samtidigt som det spelas.
- Det blir långa klanger, en lek med klanger, säger Owe Ronström.

Planerna är ännu i sin linda och mycket praktiskt arbete återstår, inte minst att komponera själva musikstycket. Några formella beslut har ännu inte tagits i stift och församlingar, men musikkonsulent Ragnar Håkanson på stiftet är positiv.
- En urhäftig idé, säger han entusiastiskt. Gotland är ju ett avgränsat rum och på denna yta finns 95 kyrkor som alla har kyrkklockor. Även om man använder digital teknik behöver ju klockarna också bli involverade, med sitt stora kunnande. Och så måste väderförhållandena vara okej, det kan inte blåsa för mycket.
Projektet ska enligt planerna genomföras våren 2013.
 

Cecilia Jaensson Wallander

cecilia.jaenssonwallander@kyrkanstidning.se