Amelia Adamo: Jag hoppas männen kommer och lyssnar

Amelia Adamo

Amelia Adamo kommer gästa "Samtal i skymningen" i Katarina kyrka den 19 september. Foto: TT och Wikimedia

 "Jag önskar att jag lagt mindre tid på saker som inte gett mig något, men som jag har ställt upp på av pliktkänsla", säger tidningsdrottningen Amelia Adamo. Hon är först ut av tre kända kvinnor som gästar ”Samtal i skymningen” - Katarina kyrkas nya samtalsserie om livsfrågorna.

Under hösten kommer ”Samtal i skymningen” hållas vid tre tillfällen i Katarina kyrka. Samtalsledare är Maria Schottenius, tidigare kulturchef på DN och Expressen.

Gästerna är Amelia Adamo, Marie-Louise Ekman och Karin Mamma Andersson. Tanken med samtalen i Katarina kyrka är att profilerna ska få reflektera kring ”livet och döden, tron och tvivlet och om det värdefulla”, skriver Katarina församling på sin hemsida.

Först ut den 19 september är chefredaktören och journalisten Amelia Adamo.

Amelia Adamo: Alltid skyndat mig framåt

- Det blir frågor om kärlek och kärlekslöshet, ensamhet, tröst och hur man fyller på. Det är nog så viktigt för att livet ska bli bra. Jag tror att tanken är att man ska försöka gå lite djupare. Vi är ju ändå i kyrkan, säger Amelia Adamo.

Hon ser tillbaka på ett liv som hela tiden varit i rörelse framåt.

- Jag kan tänka, var finns mitt djup då? Jag har ju alltid bara skyndat mig framåt och människor som hela tiden rör sig framåt hinner inte riktigt reflektera.

Bra för män att komma och lyssna

Om Amelia Adamo får önska ser hon gärna fler män i publiken när hon ska medverka.

- Det kommer sällan män när kvinnor talar. Vi behöver få in fler män när det diskuteras livsfrågor och relationsfrågor. Kvinnor är intresserade av den här sortens frågor, men det är sällan män är det. Man skulle vilja locka in dem för att de skulle förstå att det här är ganska bra för dig att fundera över.

Har din inställning till livet och döden ändrats med åldern?

- Ja, det skulle jag definitivt säga. Det tror jag gäller för alla. Först när man är i 30-årsåldern har man fullt upp med att leva och klara av allt man ska göra. Sedan blir man äldre och barnen flyttar hemifrån och då får man en väldig massa tid och möjlighet att fundera.

Livet – en enda stor lista

Hon beskriver livet som en stor lista när man är mitt uppe i det.

- Det är en väldig skillnad på att vara mitt i ett aktivt liv som handlar om barnens träningsoveraller, vad du ska göra av din vimsiga mamma. Sedan ebbar det ut. Då kommer tankarna. För du har inte riktigt haft möjligheten innan.

Väldigt många kvinnor gör väldigt mycket mer för andra än vad de själva får igen. Så kanske de sitter där så småningom och känner; men vem tar hand om mig?

I dag värderar hon att ha nära relationer, gärna flera nära relationer som förgyller livet samtidigt som nya bekantskaper odlas.

- Risken att bli ensam är ganska stor så det som jag har känt varit viktigt är att hålla i sina relationer och bygga nya tillhörigheter.

Viktigt att se möjligheter och inte älta

Vid sidan av relationerna är inställningen en viktig del enligt henne. Att se möjligheter i stället för hinder när man blivit äldre.

- Jag kan känna att man får lägga till sig med någon slags tacksamhet. För det som händer när vi blir äldre är att man får en massa krämpor. Ditt liv hindras lite. Om du då blir en besviken människa som bara håller på och ältar då blir det tråkigt. För du kommer inte runt din begränsning.

I sitt eget liv önskar hon att hon känt mindre pliktkänsla och gått mer på hjärtat.

- Människor som är disciplinerade och plikttrogna är underbara att ha att göra med. Men när allt kommer till allt så är det ofta så att de kanske gjort onödiga uppoffringar, bara för att tillfredsställa andra. Det har ju varit mitt bekymmer.

Rådet till andra kvinnor

Det är något hon vill uppmärksamma andra kvinnor på.

- Väldigt många kvinnor gör väldigt mycket mer för andra än vad de själva får igen. Alltifrån att de vårdar en man, föräldrar och sina barn. Så kanske de sitter där så småningom och känner; men vem tar hand om mig? Vem ser till att jag får ut det bästa i livet? Det kan förstås jag göra själv. Men ibland så upptäcker man det lite väl sent. Nu menar jag inte att vi alla ska förvandla oss till egoistiska personer som bara ser sig själv, absolut inte. Men det finns något hos tjejer som är för mycket vårdande.

Fakta: Höstens gäster i Samtal i skymningen

Tid: Tisdagar 18.00

Plats: Katarina kyrka

Fri entré.
 

Datum och gäster

19 sep:  Amelia Adamo, chefred­aktör och journalist

24 okt: Marie-Louise Ekman, konstnär och filmare

21 nov: Karin Mamma Andersson, konstnär

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.