Church of England: 100 miljoner pund ska kompensera för slavhandeln

Justin Welby

I sin påskpredikan gav ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, sin syn på  summan som Church of England nu lägger på att stötta samhällen som drabbats av slaveriet. Foto: Richard Heathcote

Church of England satsar 100 miljoner pund i en fond för att kompensera sin delaktighet i slavhandeln. I sin påskpredikan betonade ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, det inte handlar om någon "postkolonial skuld", utan om "Kristus uppståndelse och levande närvaro i kyrkan".

Det var i januari som beslut fattades att en investeringsfond på 100 miljoner pund (motsvarande 1,3 miljarder kronor) skulle inrättas. Syftet är att stötta projekt i samhällen, särskilt i före detta brittiska kolonier, som fortfarande upplever konsekvenserna av slaveriet. Bakgrunden till beslutet är en rapport från Church of Englands Ethical Investment Council där det uppdagades investeringar i företag med kopplingar till slavhandel på 1700- och 1800-talet. 

Ärkebiskopen har beskrivit fonden som ett sätt för kyrkan att konfrontera det förflutna och arbeta för social rättvisa, rapporterar The Guardian

Justin Welbys ord om pengarna

I sin påskpredikan tog ärkebiskopens påskpredikan upp fonden och dess betydelse. Justin Wellby poängterade att beslutet inte har något att göra med "postkolonial skuld", utan handlar om "Kristus uppståndelse och levande närvaro i kyrkan". Ordagrant sa ärkebiskopen: “Every institution will respond to history in its own way, but in our case it is not something like postcolonial guilt; it is the presence of the risen Christ alive in the church.”

Vidare sade ärkebiskopen att det är omöjligt att inte göra något när det framkommer att kyrkan varit inblandad i företeelser som "förnekade verklighet av Guds universella kraft och kärlek som kyrkan är ämnad att leva".

Kritiken gällande pengarna 

Summan som läggs i fonden har bland annat kritiserats av pastor Marcus Walker, grundaren av rörelsen Save the Parish. Han ställer sig frågande till att kyrkan har sådana ekonomiska resurser när de, enligt honom, under flera decennier fått höra att kyrkan inte har pengar till finansiera kyrkor och predikanter som håller kyrkan vid liv i frontlinjen.

- Plötsligt hittar de 100 miljoner pund bakom soffan..., säger han.

Enligt Walker borde finansiering istället gå till att skydda präster från nedskärningar och församlingar från sammanslagningar. 

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.