Barn från Sollentuna sjunger om Luther i nyskriven musikal

Luthers ungar heter musikalen som ska göra reformatorn tillgänglig för de yngsta. Kyrkans Tidning var med när barnen laddade inför urpremiären.

Barnen leker ”bannbulla” på torget i Wittenberg och pratar om skärselden. Det är upptakten i musikalen som sedan vecklar ut en lättillgänglig historia om Martin Luther och hans teologi. Rättfärdiggörelse genom tron, betoningen av nåden, Bibeln på folkets språk och det allmänna prästadömet är några av de teman som barnkör, musiker och unga skådespelare hinner förmedla på cirka 50 minuter.

Bakom föreställningen står Karin Runow, kyrkomusiker i Sollentuna och prisbelönt tonsättare. Precis som reformatorn själv skriver hon både texten och musiken.

– För tre år sen kom jag med i en internationell gudstjänstplaneringsgrupp i Lutherska världsförbundets regi. Vi planerade inför reformationsåret, och jag började fundera: Vad finns det att göra för barn, hur ska man få dem att förstå reformationen? säger Karin Runow.

Efter påstötningar från kolleger i andra församlingar och en beställning från Stockholms stift kunde hon sätta av tid till att göra musikalen Luthers ungar. I handlingens centrum står Katharina och Martin och deras fem barn, gestaltade av barn och ungdomar med sång- och teatertalang. Tre barnkörer medverkar, från Sollentuna, Lidingö och Danderyd.

– Musikalen är inte bara till för att ses av en publik. Poängen är lika mycket att barn arbetar med musikalen och lär sig genom det. Vi är ändå en luthersk kyrka. Här får de lära känna en värld och en historia, säger Karin Runow.

Några dagar före urpremiären är det i vanlig ordning mycket som ska finslipas. Karin Runow håller ångan uppe hos de unga sångarna och skådespelarna som samlats i Turebergskyrkan i Sollentuna.

– Far, kan du inte berätta om åsknatten? frågar en av Luthers ungar i en scen hemma hos familjen Luther.

Och så berättar den skönsjungande reformatorn för sina barn om hur det kom sig att han blev munk – och sedan lämnade klostret. Hustrun inflikar att det verkar som om han haft svårt att välja väg. På det svarar Martin Luther att han ”i alla fall alltid försökt leva nära Kristus”.

– Solus Christus! utbrister en pojke som ska föreställa Martins och Katharinas 13-årige son.

Solus Christus är latin för ”endast Kristus” och en av hörnpelarna i Luthers tolkning av kristendomen. Den ägnas en egen vers i Karin Runows sång Sola. Musikalen består nästan helt av hennes egna sånger och arrangemang, men med inslag av Luthers egen musik – psalmen Vår Gud är oss en väldig borg – och en 1600-talspsalm av Heinrich Schütz.

20-årige Oskar Thege spelar Martin Luther. Han kommer från musikalverksamheten i Arena Satelliten, ett kultur- och ungdomshus i Sollentuna, och kände inte till mycket om reformatorn sedan tidigare. Det roligaste har varit att jobba ihop med barnen, ”de är helt otroliga”.

– Musiken tycker jag också mycket om. Jag gillar att det är så mycket känslor i musiken och att den är väldigt berättande, säger Oskar Thege.

Sara Hilding står för musikalens sceniska gestaltning. Dramagruppen har hon satt ihop speciellt för det här tillfället, men genom dramaövningar har skådespelartalangen lockats fram även hos de mindre teatervana. Tjaut, en irländsk folkmusikgrupp i medeltidskläder, ger instrumentell färg åt föreställningen.

Medarbetare i Stockholms stift fick se urpremiären i Immanuelskyrkan den 29 oktober. Under reformationsåret 2017 kommer musikalen att framföras även i bland annat Lunds domkyrka, i Västerås under Världens fest och i Göteborg i samband med Bokmässan. I Sollentuna kommer Karin Runow att bjuda in skolor till skolföreställningar.

<iframe src="https://player.vimeo.com/video/189159390" width="640" height="427" frameborder="0" webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreen></iframe> <p><a href="https://vimeo.com/189159390">Luthers Ungar</a> from <a href="https://vimeo.com/kyrkanstidning">Kyrkans Tidning</a> on <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>

Fakta: Musikalen Luthers ungar

Karin Runow, kyrkomusiker i Sollentuna församling, har skrivit text och komponerat musik.

Musikalen är skriven för diskantkör cirka 7–14 år.

Vid urpremiären medverkade folkmusikgruppen Tjaut och barnkörer från Sollentuna, Lidingö och Danderyd.

Luthers ungar är ett uppdrag från Stockholms stift, som en del av uppmärksammandet av reformationsåret 2017.

Brita Häll

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.