Bräcke diakoni stämmer Halmstads kommun på 50 miljoner

Bräcke diakoni tog över driften av LSS-boenden i Halmstads kommun. Nu är de och kommunen i tvist med varandra. Ärendet avgörs i Göteborgs tingsrätt i juni. Foto: Bräcke diakoni

Konflikten mellan Bräcke diakoni och Halmstads kommun om LSS-boenden går vidare. Efter kommunens skadeståndskrav på 90 miljoner i januari stämmer nu Bräcke diakoni Halmstads kommun på 50 miljoner.

I juni 2021 sa Bräcke diakoni upp det avtal man hade skrivit med Halmstads kommun två och ett halvt år tidigare, om drift av 16 LSS-boenden. Detta trots att avtalet gällde fram till år 2024. Halmstads kommun stämde då Bräcke diakoni på 90 miljoner, som Kyrkans Tidning rapporterat tidigare.

De har ensidigt brutit avtalet, säger Hans-Jörgen Wahlhed, förvaltningschef i socialförvaltningen  i Halmstads kommun.

Stora merkostnader

Bakgrunden var att Bräcke diakoni ansåg att kommunen hade lämnat missvisande uppgifter vad gällde hur mycket personal verksamheten krävde samt att lokalernas slitage inte var åtgärdade. 

Hans-Jörgen Wahlhed

Vi har haft stora merkostnader bland annat på grund av att kommunen i upphandlingen inte tog upp alla medarbetare i verksamheten. Kommunen verkar bara ha räknat med månadsanställda när dom angett antal årsarbetare men utelämnat de medarbetare som haft andra anställningsformer, till exempel timanställda. Vissa scheman bröt mot arbetstidslagarna och flera boenden var också nattetid bemannade med sovande personal där det krävdes vaken personal för att verksamheten skulle vara brukarsäker, säger Erik Andersson driftschef på Bräcke diakoni som menar att det var 25 procent fel i uppgifterna om hur mycket personal som krävdes.

Avvaktar process

Bräcke diakoni stämmer nu kommunen på 50 miljoner kronor.

Av de 50 miljoner som vi stämmer kommunen på är majoriteten personalkostnader men en stor del är också att vi fått ta av stiftelsens sedan tidigare sparade medel, säger Erik Andersson.

Hans-Jörgen Wahlhed, Halmstads kommun vill inte kommentera detaljerna i stämningen från Bräcke diakoni utan istället avvakta den juridiska processen, men är inte överraskad över utvecklingen.

Nej, det här är en situation där vi är oense om sakernas tillstånd. Vi håller på att gå igenom det materialet som de har skickat. Men vi är trygga med vår position.

Inga samtal

Enligt Erik Andersson, har Bräcke diakoni velat lösa oenigheterna genom samtal med kommunen.

Erik Andersson

Vi är vana vid att det går att ha en konstruktiv och lösningsfokuserad dialog med de kommuner och regioner vi har avtal med, även i frågor där vi från början kanske inte varit överens, säger Erik Andersson, Bräcke diakoni. 

När det gäller möjligheterna att lösa motsättningarna genom samtal så har det hittills inte varit möjligt eftersom vi står väldigt långt ifrån varandra, säger Hans-Jörgen Wahlhed, Halmstads kommun.

De 16 LSS-boendena i Halmstad drivs nu av kommunen. Tvisten mellan Bräcke diakoni och Halmstads kommun att behandlas i Göteborgs tingsrätt i juni.

Fakta: Bakgrund

Halmstads kommun utlyste 2018 upphandling för 16 LSS-boenden eftersom kommunen var missnöjda med hur de sköttes av privata aktören Frösunda. Bräcke diakoni, en icke-vinstdrivande stiftelse med nära band till Svenska kyrkan vann upphandlingen 2018 och skrev under avtal om att driva verksamheten fram till 2024, men sa upp avtalet under 2021 med hänvisning till att uppgifterna i upphandlingen hade varit missvisande.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.