"Cinema Pameer" prisades på världspremiären

Mottagaren av Svenska kyrkans filmpris 2020, Martin von Krogh (th), tillsammans med prisutdelaren, biskop emeritus Per Eckerdal. Foto: Torgny Lindén.

Martin von Krogh har belönats med Svenska kyrkans filmpris, Angelopriset, för sin dokumentär "Cinema Pameer".

Under torsdagskvällen hade filmen världspremiär på Göteborg Film Festival, och det var i samband med visningen en överraskad Martin von Krogh fick ta emot priset på 50 000 kronor.

Filmen handlar om den enda kvarvarande biografen i Afghanistans huvudstad Kabul. Juryn motiverade sitt val med att "Cinema Pameer" är en angelägen och varm människoskildring.

"I filmen får vi en inblick i livet kring Kabuls enda biograf där vi möter en annan sida av den krigsdrabbade staden än den som vanligtvis syns i nyheterna. Biografen erbjuder mer än en tillfällig flykt från en hård verklighet, den är en oas där filmerna blir uttryck för civilisation i en ociviliserad värld och en plats där värme och drömmar växer. En plats för berättelser, delande av livet, gemenskap och tro."

Martin von Krogh tycker att det betyder extra mycket att priset kommer från Svenska kyrkan, med tanke på motiveringen och den inkännande texten.

"Jag hoppas att det går ut till publiken också. Det är nästan jobbigt att ta emot priset före visningen. Men jag är ödmjukt tacksam för det här priset. Det går till hela produktionen så klart", säger han i ett pressmeddelande.

Lisa Andersson/TT

TT

50

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Härnösands stift
Uppsala stift
Stockholms stift
Strängnäs stift
Lunds stift
Linköpings stift
Västerås stift
Västerås stift