Debatt-TV: ”Striden om kyrkans frihet är inte avslutad ännu”

Vad har partipolitiken med Svenska kyrkan att skaffa? I Kyrkans Tidnings debattstudio drabbade Socialdemokraternas Olle Burell samman med Frimodig kyrkas Bertil Murray.

Debattens vågor gick bitvis höga när Olle Burell (S) och Bertil Murray (FK) diskuterade partipolitikens vara eller icke vara i Svenska kyrkan.

Olle Burell: "Socialdemokraterna har varit aktiva i kyrkopolitiken sedan 1920-talet. Varför skulle vi sluta med det och släppa fram mörka krafter som Frimodig kyrka?"

Bertil Murray: "Ända sedan 1920-talet har det stått en strid om kyrkans frihet i förhållande till partierna. I den striden tillhör ni den förlorande sidan."

Partipolitiska nomineringsgrupper är unikt för Svenska kyrkan. En nödvändig komponent i en demokratisk folkkyrka, menar Olle Burell. Oförenligt med kyrkans väsen, tycker Bertil Murray.

Allt fler partier har lämnat kyrkopolitiken. Inför höstens kyrkoval är Socialdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna de enda som ställer upp som partier.

Är det dags för de politiska partierna att släppa taget om Svenska kyrkan? frågar Kyrkans Tidnings debattredaktör Barbro Matzols debattörerna. Svaren får du i det senaste avsnittet av KT-debatt. 

Taggar:

Kyrkopolitik