Det här betyder stilla veckans dagar

En folksamling i Paraguay återskapar Jesus intåg i Jerusalem på palmsöndagen

I Paraguay återskapas Jesus intåg i Jerusalem på palmsöndagen, som inleder stilla veckan. Foto: Jorge Saenz/TT

Kristendomens viktigaste högtid, då Jesus dog och återuppstod, är påsken. Men vad är egentligen stilla veckan? Kyrkans tidning guidar dig genom veckan

En artikel för dig som nyligen fått en uppgift i Svenska kyrkan eller bara är nyfiken.

Påsken är kristendomens viktigaste högtid. Det var då Jesus dog för våra synder och sedan återuppstod. 

Veckan som avslutas med påskdagen brukar kallas för stilla veckan.  Veckans dagar har alla sin egen historia och sina egna traditioner - både bibliska och gamla svenska. Här guidar Kyrkans Tidning dig igenom alla stilla veckans dagar. 

När är stilla veckan?

Stilla veckan är precis som påsken rörlig och infaller på olika datum olika år. År 2024 är stilla veckan 24–31 mars. Lediga dagar under påsken i år blir fredagen den 29 mars, söndagen den 31 mars och måndagen den 1 april. 

Stilla veckans första dag 

Den välkända adventspsalmen “Bereden väg för Herran” får ofta inleda gudstjänsten även på palmsöndagen, den första dagen i stilla veckan. På palmsöndagen uppmärksammas den dag då Jesus anländer till Jerusalem. I Bibeln står att han rider på en åsna som hans lärjungar har hämtat till honom. Folket som möter honom i Jerusalem tar emot honom som en kung. De jublar och lägger palmblad på marken framför Jesus. 

Den är vanligt att palmblad, eller andra blad och kvistar som växer i Sverige, finns med i kyrkan på palmsöndagen för att återskapa känslan från Jesus intåg i Jerusalem. 

Dymmelonsdag 

Dymmelonsdagen har fått sitt namn efter att man tidigare i Sverige skulle dymla klockorna på onsdagen. Det innebar att klockans kläpp virades in i tyg eller att i kläppen i metall byttes ut mot en i trä. En dymling är ett annat namn för träplugg eller träkläpp. Det gjordes för att ljudet från klockan skulle vara dämpat under påskens allvarsamma tid. 

Under medeltiden ringde man inte i klockorna alls under stilla veckan, berättar Institutet för språk och folkminnen. Det var på 1500-talet som man beslutade att sammankalla till gudstjänst med ett dovare ljud och började dymla klockorna. 

Att dymla klockorna är ingen stark tradition i Sverige längre, men det finns fortfarande församlingar som väljer att klä in sina klockkläppar i tyg under stilla veckan. 

Skärtorsdag 

I Bibeln är skärtorsdagen en viktig dag. Det var judisk påsk, pesach, i Jerusalem och Jesus samlade sina lärjungar för att äta en festmåltid tillsammans. 

Tavlan Den sista måltiden av Leonardo da Vinci föreställer Jesus med sina lärljungar på skärtorsdag

Leonardo da Vincis målning "Den sista måltiden" är en känd avbildning av Jesus och hans lärljunga på långfredag

Under måltiden berättade Jesus att han snart skull dömas till döden och att en av dem som satt vid bordet skulle förråda honom. 

Varje gång det är mässa i kyrkan firas nattvard. Den första nattvarden instiftades av Jesus på skärtorsdagen. Han skickade runt bröd och vin och sa till att lärjungarna att det var hans kropp och blod och att de, varje gång de åt brödet och drack vinet, skulle göra det till minne av honom, till syndernas förlåtelse. 

Liknande ord säger prästen vid nattvarden i dag. 

På torsdagskvällen efter måltiden samlades Jesus och hans lärjungar i Getsemane trädgård utanför Jerusalem. Det var också hit som Judas, den lärjunge som förrådde Jesus, kom i gryningen med några soldater som grep Jesus.

Fakta: Markus 14:43-52

“Medan han ännu talade kom Judas, en av de tolv, och med honom en folkhop med svärd och påkar, utsänd från översteprästerna och de skriftlärda och de äldste. Förrädaren hade kommit överens med dem om ett tecken: ”Den som jag kysser är det. Grip honom och för bort honom under säker bevakning!” När han nu kom dit gick han genast fram till Jesus. ”Rabbi”, sade han och kysste honom. Då grep de Jesus och höll fast honom. Men en av dem som stod där drog sitt svärd, slog till mot översteprästens tjänare och högg av honom örat. Då sade Jesus till dem: ”Som mot en rövare har ni gått ut med svärd och påkar för att fängsla mig. Var dag har jag varit med er i templet och undervisat utan att ni har gripit mig. Men skriftens ord skulle gå i uppfyllelse.” Alla övergav honom och flydde. En ung man som bara hade ett linneskynke på sig ville följa med Jesus. Honom tog de fast, men han lämnade skynket kvar och sprang sin väg naken.” (Markus 14:43-52)

Skärtorsdagsmässan i Svenska kyrkan är en festlig stund, precis som Jesus sista måltid var. Det liturgiska färgen är vit, festens färg i kyrkan. Mässan avslutas dock med att kyrkorummet förbereds inför långfredagen genom att blommor, ljus och dukar plockas bort från altaret. 

Varför heter det skärtorsdag? 

Skär är ett gammalt svenskt ord för ren. Innan måltiden så tvättar Jesus lärjungarnas fötter så att de blir rena. Att Jesus, som många såg upp till, tvättade sina lärjungars fötter var en viktig symbolisk handling. 

I bondesamhället var skärtorsdagen den dag då häxor flög till Blåkulla. På Blåkulla skulle häxorna dansa med djävulen. Det tillhörde folktron att onda makter släpptes fria i samma stund som Jesus blev dömd att korsfästas, skriver Nordiska museet. Det var därför som skärtorsdagsnatten ansågs vara häxornas natt.  

Dåtidens häxor har i dag blivit påskkärringar, som många barn klär ut sig till under påsken. 

Långfredag 

På långfredagen ställdes Jesus inför rätta och dömdes till döden. Han korsfästes på Golgata och mot kvällen drog han sitt sista andetag. Det långa lidandet Jesus gick igenom när han dog för våra synder har gett långfredagen sitt namn. 

Jesus spikades upp på ett kors och en törnekrona hängdes runt hans huvud. Den nionde timmen blev himlen mörk och Jesus skrek “min gud, min gud, varför har du övergett mig?” innan han slutade andas. 

Högalidskyrkan i Stockholm på långfredag, en av dagarna i stilla veckan

En långfredagsgudstjänst i Högalidskyrkan i Stockholm. På trappan upp till koret vilar ett träkors, antipendiet är svart och på altaret ligger enbart en bukett röda rosor.

 Foto: Marcus Gustafson

Förr var långfredagen en tråkig dag för många barn. På radion spelades bara stillsam musik, allt var stängt och att leka ansågs inte lämpligt. Fram till 1969 var det enligt lag förbjudet med offentliga tillställningar på långfredagen. 

Långfredag är i dag en röd dag i kalendern, men lagar och normer har ändrats och för de allra flesta är långfredag en dag som vilken som helst. 

I kyrkan är dock allvaret fortfarande stort på långfredagen. Den liturgiska färgen är svart, en stor kontrast mot det vita på skärtorsdagen och påskdagen. Musiken är annorlunda, kyrksalen är nedsläckt och altaret är avklätt.  

Fakta: Hur påskens dagar fick sina namn

  • Dymmelonsdag Dymling är ett annat ord för träplugg. Förr byttes kyrkoklockans kläpp i metall mot en i trä under stilla veckan
  • Skärtorsdag Skär är ett annat ord för ren. På skärtorsdagen tvättade Jesus lärjungarnas fötter rena
  • Långfredag Dagen innebar ett långt lidande för Jesus, som korsfästes på långfredag

Påskafton 

Påskafton är i dagens Sverige den dag i stilla veckan som många har flest traditioner kring. Det är då påskens sekulära inslag får mer plats. 

Vi letar ägg som påskharen gömt, en tradition vi har lånat från Tyskland, och vi träffar släkt och vänner för att äta påskmat. På påskbordet står den klassiska sillen, korven och köttbullarna, och såklart en stor mängd ägg. Under påsk dubblar svenskarna sin konsumtion av ägg. 

Påskafton är inte en röd dag i Sverige, men infaller alltid på en lördag.  

Påskdagen 

Kristus är uppstånden!” skanderar kristna över hela världen under påsknattsmässan och får svaret: “Ja, han är sannerligen uppstånden!".  Långfredagens tunga mörker är bakom oss och glädjen är här. 

När Jesus dog på långfredagen placerades hans kropp i en grav utanför Jerusalem. I Bibeln står det att några kvinnor på påskdagens morgon gick till graven för att smörja Jesus kropp. När de kom fram var stenen bortrullad och graven är tom. Istället mötte de en ängel som sa åt dem att sprida ordet om Jesu uppståndelse och de vände om och berättade för alla de mötte om vad de hade fått uppleva. 

I dag är det vanligt att påskliljor delas ut till besökare vid utgången efter att påskmässan har firats.

påskliljor utanför kyrkan på påsknattsmässan

Efter påsknattmässan önskas alla besökare Glad påsk med en påsklilja. Foto: Lars Rindeskog  

Fakta: Påskens lediga dagar 2024

År 2024 infaller påskafton lördagen den 30 mars. Det betyder att helgdagarna, när alla är lediga, infaller:

  • Långfredag den 29 mars
  • Påskdagen den 31 mars
  • Annandag påsk den 1 april

Taggar:

Påsk Jesus

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.