Även när tillvaron tycks stum, ha tillit till att Anden kommer

Susanne Dahl Jobbar som studentpräst i Umeå Foto: MIKAEL M JOHANSSON

Eftertanke av Susanne Dahl.

Lokalen är nedsläckt och rummets enda ljus är riktat mot scenen. Det känns fortfarande lite ovant med trängseln. Att stå så nära en främling, och ändå så självklart.

De första tonerna får allt att tystna och drar oss in i närvaro. Kanske är det för att vi längtat så länge, kanske är det för musiken som går rakt in i våra kroppar – det påtagliga i att vi är i ett gemensamt nu. Det går inte att värja sig och plötsligt märker jag att tårarna kommer och det finns inget i mig som försöker hålla tillbaka.

Jag vet inte om det är årstiden, åldern eller världens oro, men de senaste månaderna har gråten varit så nära. Det finns många olika slags gråt – tårar som kommer ur ledsenhet, förtvivlan, trötthet eller ilska. Tårar som kommer av tacksamhet, en känsla av närvaro och glädje. De tillfällen jag har haft nära till gråt har något gemensamt – det har varit stunder då jag varit tillsammans med andra. Den har drabbat vid en enkel vardagsmässa, en konsert, en manifestation för fred eller under en promenad ­genom vimlet på ett lördagsfullt torg.

Det låter så banalt och jag tillåter det att vara det. Kanske har det handlat om en känsla av att vara en del av ett större vi. Tillsammans med människor, några få jag känner och en stor mängd främlingar. En slags ömhet och värme. Den energi som uppstår när vi människor samlas för att fira livet, för att dela en kamp och en längtan eller att bara vara i musiken, i rummet och det som händer i våra kroppar och mellan oss.

Anden, hon som lyfter oss ut ur oss själva, ur den begränsande ego-sfären som handlar om mig och mitt. Andens arbete och rörelse som länkar oss samman och ger oss ett språk – ett sätt att vara som skapar kontakt. Det som får mig att känna igen dig. Det som gör oss till människor som angår varandra.

Det är ett arbete att ingå i en mänsklig gemenskap. Att vara kyrka tillsammans utgör inget undantag. Ändå finns stunder då anden påtagligt rör sig genom rummet. Ger sig till känna som en värme och en vilja att förstå en annan.

Ibland talar vi med en försiktig flummighet om Anden och kanske är det klokt. Hon som inte går att fånga men som ger sig till känna som tecken att tyda, som frukter som mognar med tiden, som den eftersmak som dröjer sig kvar. Anden som både omedelbar och fördold. Ett plötsligt och dramatiskt skeende, likt tungor av eld. Det mjuka regnet över torra marken.

Du sänder din ande, då skapas liv.

Pingsttid med lövsprickning och hänryckning, ­terminsavslutningar, vårtrötthet och en undran hur vi ska hinna med. Jag vill inte romantisera, för jag vet att vardagen utmanar gemenskapen. Att vi är vackra tillsammans så länge vi håller lite avstånd, medan närheten gör samspelet mera komplicerat. Att mötas i det torsdagströtta, när elden falnat och dagen är ett arbete som ska utföras. Jag vet att det finns hundra saker som kan skapa skav, missförstånd och uppgivenhet. Diskmaskinen som någon borde ha tömt, en stressad kollega och dålig kommunikation.

Det är ett arbete att ingå i en mänsklig gemenskap. Att vara kyrka tillsammans utgör inget undantag. Ändå finns stunder då Anden påtagligt rör sig genom rummet. Ger sig till känna som en värme och en vilja att förstå en annan. Stunder då vi klär av oss skydd och försvar. Stunder då längtan blir större än rädslan. Att det vi hoppas på faktiskt är möjligt. De stunderna går inte att äga eller planera. Vi kan bara bereda marken och låta det som händer hända. Låta tonerna från orkestern dra oss in i ett nu. Och även när ingenting händer, när tecknen uteblir och tillvaron tycks stum, ha tillit till att hon kommer.

Att hon redan är här.

Susanne Dahl
Studentpräst i Umeå

Fakta: Pingstdagen

Tema: Den heliga Anden

Texter: Joel 2:28–29
Apostlagärningarna 2:1–11
Johannesevangeliet 14:15–21
Psaltarpsalm 104:27–31

Liturgisk färg: rött

Taggar:

Eftertanke

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.