Enkät: Ukrainare anser att kyrkan bidragit till ”rysk aggression”

Ukraina Ryssland

66 procent av befolkningen som har uppfattningen till att kyrkan bär ansvar till en "rysk aggression" enligt den enkätundersökning som kommer från Ilko Kucheriv-stiftelsen för demokratiska initiativ i Kiev. Foto: Ola Torkelsson / TT

Enkätundersökningen visar att 66 procent av ukrainarna anser att kyrkans verksamhet bidragit till ”rysk aggression”. Det är den lokala ortodoxa kyrkan UOK med anknytning till Moskvapatriarkatet som de anser är medansvariga för invasion.  

Kyrkans Tidning har tidigare skrivit om hur kyrkornas roll och hur de påverkas av kriget mellan Ryssland och Ukraina

Nu visar en enkätundersökning att två tredjedelar av folket anser att den lokala ortodoxa kyrkan med anknytning till Moskvapatriarkatet är medansvarig för Rysslands invasionskrig mot Ukraina. Detta rapporterar Signum och hänvisar till uppgifterna som kommer från Ilko Kucheriv-stiftelsen för demokratiska initiativ i Kiev. 

Majoritetens uppfattning: Kyrkan bär ansvar

Av de som besvarade enkätundersökningen svarade 16 procent att de inte höll med om att kyrkan bidragit till rysk aggression Resterande 18 procent svarade att det är svårt att säga om kyrkan roll i konflikten.

I landet finns den ukrainsk-ortodoxa kyrkan (UOK) som fram till mitten av 2022 var ansluten till Moskvapatriarkatet. Sedan 2018 finns även Ortodoxa kyrkan i Ukraina (OKU).

Anklagas för att ha gjort rysk reklam

Det var 2 017 vuxna utspridda över stora delar av Ukraina som svarade på frågorna. Majoriteten av respondenterna befann sig under den ukrainska regeringens kontroll. 

De kritiska rösterna ansåg att UOK har gjort reklam för konceptet ”den ryska världen”, ett begrepp som används av både den ryske presidenten, Vladimir Putin, och av den rysk-ortodoxa patriarken Kirill. 

Ukrainska parlamentet vill förbjuda kyrkan

Trots att den Ukrainsk-ortodoxa kyrkan UOK i februari 2022 fördömde den ryska invasionen och för knappt ett år sedan lösgjorde sig från Moskvapatriarkatet vill det ukrainska parlamentet förbjuda kyrkan.

Majoriteten av de ortodoxa ukrainarna föredrar den konkurrerande Ortodoxa kyrkan i Ukraina OKU, som bildades år 2018 genom förening av två kyrkor, som lämnade Moskvapatriarkatet för mer än 30 år sedan.

Kritiken som mest utbredd i västra Ukraina 

Det är i västra Ukraina som kritiken mot UOK är som mest utbredd. Av de svarande från den regionen ansåg 85 procent av de tillfrågade att  UOK kyrkan varit en bidragande faktor i den ryska aggressionen. 

Flera präster inom UOK har blivit fällda i ukrainska domstolar för att ha avslöjat för ryska agenter var ukrainska arméförband varit placerade. 

Men de ukrainska myndigheternas agerande mot UOK är något som oroat FN. I slutet av mars skrev FN i en rapport att åtgärderna som vidtagits mot UOK kan vara diskriminerande, rapporterar Signum.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.