Ingen tidsgräns för S deltagande i kyrkan

Svenska kyrkan är en viktig del av samhället. Då tycker vi att det är naturligt att vi är engagerade i kyrkan och tar ansvar för den, säger Stefan Löfven. Foto: Marcus Gustafsson.

Socialdemokraterna, S, är den största nomineringsgruppen i Svenska kyrkan. Kritiken mot att riksdagspartier styr i kyrkan efter skilsmässan från staten riktas hårdast mot S. Men partiet har inga planer på att lämna.

– Det är ingen tvekan om att vi vill fortsätta vara med i kyrko­politiken. Vi har över 7 000 socialdemokrater som är kandidater i kyrkovalet, fler än på länge faktiskt. Så vi vill vara med, säger Stefan Löfven.

Sent i augusti har KT fått en 15 minuters telefonintervju. Tre dagar efter intervjun meddelar Löfven att han ska avgå.

Sverigedemokraternas parti­ledare Jimmie Åkesson har öppnat för en omprövning av sitt partis deltagande i kyrkovalet, men det påverkar inte S. Och en fristående nomineringsgrupp, Socialdemokrater i Svenska kyrkan, i kyrkovalet är inte intressant:

– Vår nomineringsgrupp ska heta det den heter. Man kan byta namn, man kan kalla sig vad som helst, men alla har en politisk uppfattning. Det är en bra varudeklaration, om man röstar på Socialdemokraterna så vet man vad man får.

Och Stefan Löfven vill inte heller förändra kyrkans valsysytem.

– Vi ska inte minska den demokratiska möjligheten att välja förtroendevalda till olika församlingar. Jag tycker att det är naturligt att vi har direkta val till de här tre nivåerna.

Orsaken till partiets engagemang i Svenska kyrkan är enligt Stefan Löfven att Svenska kyrkan är en viktig del av samhället.

– Då tycker vi att det är naturligt att vi är engagerade i kyrkan och tar ansvar för den. Kyrkan är för mig humanitet, människokärlek, att hålla ihop, att hjälpa varandra, oavsett vem jag är, var jag är född, religion, hudfärg eller sexualitet.

Vi är stolta över mycket av det som har åstadkommits tack vare vårt arbete, inte minst kvinnliga präster. Det är en milstolpe.

– Vi ser också kyrkan som en viktig aktör vad gäller dialog mellan olika samfund och religioner. Men andra grupper vill nedvärdera islam som religion och ser muslimer som onda. De ser motsättningar och vill ha minskad tolerans, snarare än ökad tolerans och öppenhet, och vill gärna använda kyrkan som en plattform i ett kulturkrig. Det skapar splittring och konflikt, både i kyrkan och i samhället. Sådana konflikter vill vi motarbeta för vi verkar för det öppna och toleranta samhället.

Ser du någon bortre tidsgräns för S deltagande i kyrkopolitiken?

– De argument som jag nämnde är tidlösa, så nej det ser jag inte.

Vad återstår för S att göra i kyrkan?

– Vi är stolta över mycket av det som har åstadkommits tack vare vårt arbete, inte minst kvinnliga präster. Det är en milstolpe. Men det finns betydligt mer att göra. En sak är att förvalta den öppna och demokratiska folkkyrka som vi har i dag, det är ett ständigt pågående arbeta så att man inte rullar tillbaka demokratin.

Inför förra kyrkovalet sa du att alla nya präster som vigs borde säga ja till att viga par av samma kön. Hur ställer du dig till den frågan i dag?

– På samma sätt. Om man ska bli prästvigd i framtiden då ska man också säga att man ska viga samkönade par.

2017 drev bland andra S en tydlig kampanj mot SD. Så ser det inte ut i årets valrörelse.

– Vi står upp för alla människors lika värde och då måste vi markera mot dem som inte gör det, så i den meningen finns fronten kvar. Men vårt fokus är de frågor som vi vill driva, som folkkyrkan, klimatet och arbets­givarrollen. Det är det som vi kommer att gå till val på.

Kan du i framtiden, efter du lämnat partiledarskapet, tänka dig att engagera dig i kyrkopolitiken?

– Det är inte uteslutet. Jag har inte tänkt igenom det, men man ska absolut inte utesluta det.

Fakta: Socialdemokraterna

Kyrkovalresultat 2017: 30,3 procent

Mandat i kyrkomötet: 76 mandat

Valresultat 2001: 29,4 procent

Mandat i kyrkomötet:74 mandat

Inför kyrkovalet har KT intervjuat partiledarna för de riksdagspartier (även C och SD), som ställer upp som nomineringsgrupper i kyrkovalet.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Per
Stefan Löfven är inte säker på om han tror på Gud. Än mindre på om han kan ställa upp på Svenska kyrkans trosbekännelse. Men han är säker på att Socialdemokraterna skall vara med och styra Svenska kyrkan. Kyrie Eleison..