Begränsa inte friheten – åtgärda bristerna i stället

Jonas Eek Opinionschef

Brister. Rasmus Paludan har genom sina koranbränningar lyckats avslöja brister i vårt samhälle. Nu är det läge att åtgärda de bristerna snarare än att begränsa öppenhet och frihet.

Den danske högerextremisten ­Rasmus Paludan är en provokatör som ­gillar ­bokbål. Uppviglare som provocerar för ­sakens skull imponerar sällan. Och ­människor med faiblesse för bokbål ger intrycket av att vara lika obildade som ­livrädda. Rasmus Paludans person och ­förehavanden borde med andra ord förbigås med tystnad. Men det är lättare sagt än gjort.

Så som reaktionerna på Paludans tilltag utvecklats har det blivit svårt att inte förhålla sig till honom. För provokationerna stannar inte vid Rasmus Paludans agerande.

Låt oss börja med att slå fast det självklara. I många stycken är Sverige ett väldigt bra land. Det är en underdrift att Sverige, i såväl historiska som globala jämförelser, är välfungerande. Landet är till och med så gott att många människor söker sig hit från världens alla hörn och oroshärdar.

I hög utsträckning hör landets framgångar samman med de friheter som medborgare här åtnjuter. Demokratier med rätten att tycka, trycka och tro vad man vill utvecklas mer gynnsamt än diktaturer. Fråga Ryssland. Däremot vet vi också att de demokratiska principerna inte är självklara, varken historiskt eller globalt. Därför är de väl värda att kämpa för och försvara. Faktiskt till varje pris. Fråga Ukraina.

I hög utsträckning hör landets framgångar ­samman med de friheter som medborgare här ­åtnjuter.

I ljuset av detta är det djupt provocerande:

● Att den svenska ordningsmakten som är satt att försvara och garantera medborgarnas fri- och rättigheter attackeras i det uppdraget. Det hotar vår demokrati.

● Att ett hundratal poliser skadas i sin tjänsteutövning. Mer resurser behövs för att skydda de som försvarar det öppna samhället.

● Att de kriminella attackerna leder till att Paludan inte tillåts demonstrera på nytt. Detta är ett misslyckande som inskränker yttrandefriheten och innebär att ligister med våld utövar direkt inflytande på det demokratiska samhället.

● Att Sverige i praktiken håller på att utveckla hädelselagar mot Islam. Det är fel väg att gå.

● Likt en narr har Rasmus Paludan genom sina koranbränningar lyckats avslöja brister i vårt samhälle. Nu är det läge att åtgärda de bristerna snarare än att begränsa den öppenhet och frihet som är vårt samhälles adelsmärke, framgångsfaktor och attraktion.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Matsini
Bevisen på vår brist i att föda de svältfödda svenskarna med evangelium, efter Mat.28:19 visas här med påtaglig tydlighet. Tyvärr. Men det finns , som vanligt inget som direkt står ivägen för det! Annat än vår brist på andlig hörsamhet...