Mikael Wiehe vid högtidliga tillfällen och på vardagar

Mikael Wiehe i sitt arbetsrum i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT 

En vackert illustrerad bok med 40 av Mikael Wiehes sånger uppskattas av recensenten Eva Zetterberg som tror att sångerna kan sjungas i många sammanhang.

Det är många som älskar ­Mikael Wiehes sånger och psalmer och när han gjorde sin sista turné 2022 blev det oro bland hans fans, skulle hans röst tystna nu? Nej, det blev inga fler turnéer men andra sätt att förmedla hans musik på.

Nyligen kom boken Vid högtidliga tillfällen ut, med 40 av de mest älskade sångerna, däribland psalmerna Utan dej och Kärleken som aldrig svek. Nu hoppas han att fler ska komma med i den nya psalmboken. Till bokens förtjänster hör att noter finns med till alla. Boken är vackert illustrerad med färgfoton av Mikael Wiehes hustru Maya och varje sång/psalm föregås av en kort berättelse av hur den kom till.

Jag har varit på flera av Wiehes konserter, men de bästa minnena har jag från Nicaragua respektive Chile när ambassaden bjöd honom komma för att sjunga. Det blev succé. Här i Sverige har jag som borgerlig officiant kunnat använda hans sånger och psalmer vid otaliga vigslar och några begravningar. Säkert har de kommit till glädje vid kyrkliga förrättningar också.

Wiehe är svår att bjuda in att sjunga offentligt numera, han har många krav på teknik och akustik. Däremot tror jag att det min församling och flera andra bjuder in till som Allsångsgudstjänster med kända teman – Abba, Carola, Simon and Garfunkel – skulle fungera bra med hans musik. Sådana kvällar har visat sig vara populära, kyrkan fylls nästan som vid första advent.

På samma sätt tror jag, med ­eller utan att hans egen närvaro, att Mikael Wiehes sånger skulle fylla kyrkorna, vid högtidliga tillfällen och en vanlig vardagskväll.

Och det skulle inte vara fel att till nyår spela till exempel Ring i alla klockor!

Eva Zetterberg

Fakta: Bok

Titel: Vid högtidliga tillfällen

Författare: Mikael Wiehe

Illustrationer: Maya Wiehe

Förlag: Wessmans musikförlag

Wiehe

Taggar:

Recension

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.