Nils Eklund är den siste som dömdes för hädelse i Sverige

Skådespelaren Nils Eklund, 96 år, är den ende nu levande person som dömts för hädelse i Sverige. Foto: Marcus Gustafsson

Skådespelaren Nils Eklund, 96, var den siste i Sverige som dömdes för hädelse. För ett skämt i Sveriges Radio fick han betala böter.
- Det var ju befängt! Man kan inte dömas för att man tänker olika, säger han till Kyrkans Tidning.

I samband med att allt fler koraner eldas i Sverige har röster höjts för att förbjuda hädelse, en linje som regeringen valt bort. Den svenska trosfridslagen avskaffades år 1970, med hänvisning till yttrandefriheten.

Fälldes för brottet

Den sista nu levande att bli dömd för brott mot trosfriden i Sverige var skådespelaren Nils Eklund, som i dag är 96 år. Han dömdes tillsammans med radiokollegorna Lasse O’Månsson och Carl-Uno Sjöblom för en sketch i Sveriges Radio, där de skojade om att slå ihop kyrkor med bensinstationer och dela ut nattvarden till mackkunderna.

- Det kanske inte var ett så roligt skämt. Men att det skulle såra människor tyckte jag var konstigt, säger Nils Eklund. Foto: Marcus Gustafsson

- Det kanske inte var ett så roligt skämt, det kan jag gå med på. Men att det skulle såra människor tyckte jag var konstigt.

Tandläkare anmälde

Stämningen kom som en överraskning för dem. Det var en tandläkare i Småland anmälde dem, berättar han.

- På den tiden hade man inte ansvarig utgivare på Sveriges Radio, så vi kom till rättegång, blev dömda och fick böta.

De blev dömda som privatpersoner, men han berättar att det löste sig på så sätt att Sveriges Radio betalade böterna mot att han skrev frågor till ett frågeprogram.

Lagen om trosfrid avskaffades ju 1970. Vad tycker du om det?

- Det var bra, det var ju befängt! Det är lite knepigt - det som är humor för en person kan vara sårande för en annan. Man kan inte dömas för att man tänker olika.

Kan ge dödsstraff

Före 1949 var hädelse mot kristendomen straffbart i Sverige. Lagen ersattes med lagen för trosfrid som gällde alla religioner, med judeförföljelserna i färskt minne. Den avskaffades alltså 1970.

I 69 av världens länder är det förbjudet att häda. Pakistan har de hårdaste blasfemilagarna i världen. Att anklagas för att ha uttalat sig nedsättande om profeten Muhammed kan räcka för att dömas till döden. Religiösa minoriteter är extra utsatta, enligt Amnesty International.

Fakta: Det förbjudna skämtet

”Bygg färre kyrkor och bensinmackar. Lösning: slå ihop smörjan.

- Full tank, tack! Och kolla däcken också, va.

- Var vänlig och gapa.

- Förlåt?

- Var vänlig och gapa och så ta den här oblaten i munnen så länge, tack.

- Säg är det Premium ni använder va?

- Okej, jag ska ordna det. Jaha, och så kan herrn ta den här flaskan så länge. Och så ta en klunk och tro på Gud. Det är nattvardsvin. Ja, ska vi kolla oljan också?”

 

 

Maria Lannvik Duregård

maria.duregard@kyrkanstidning.se

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Omg
Helt crazy