Eurovision och koranbränning i Malmö: Så arbetar kyrkan under festivalen

Eurovision

En koranbränning och möjliga demonstrationer mot Israels deltagande i musiktävlingen bidrar till att polisen kraftsamlar. Svenska kyrkan har många aktiviteter under Eurovisionsveckan, och ett säkerhetstänk. Foto: Foto: SvD / TT och Johan Nilsson/TT 

Stor folkfest väntas i Malmö när världens blickar riktas mot Eurovision. Svenska kyrkan gör en kraftsamling under Schlagerveckan. Men evenemanget har också fått uppmärksamhet av säkerhetsskäl, inte minst eftersom en koranbränning fått tillstånd. 

Eurovisionveckan varar från den 4 till den 11 maj. Enligt polisens uppskattning kan staden vänta sig upp mot 100 000 besökare från 80 länder. Det väntas också demonstrationer med anledning av Israels medverkan i tävlingen. Dessutom hade polisen beviljat en koranbränning på fredagen, just innan Eurovisionveckan startade i staden.  Bakom ansökan stod två personer som genomfört koranbränningar tidigare.

- Vi kan inte neka det, sade polisens kommenderingschef Per Engström, till TT.

Enligt TT togs fredagens koranbränning över av Palestinarörelsen. Efter en dryg timme startades ringdans och man började skandera antiisraeliska slagord på Gustav Adolfs torg. Tidigare fanns uppgifter om fler beviljade korannbränningar i helgen, men det stämde inte. 

Från polisens sida beskrivs säkerhetsinsatsen i samband med Eurovision som en av en av de största någonsin i regionen.

Eurovision

Dansk och svensk polis ( inklusive bombhund ) på plats utanför Malmö Arena. Många poliser kommer att finnas på plats under hela Eurovision Song Contest, även poliser från Norge och Danmark. Foto: Johan Nilsson / TT

Svenska kyrkan i Malmö är delaktig i folkfesten genom att hålla extra öppet och med musikevenemang i flera av kyrkorna. 

Svenska kyrkan höjer säkerheten

Den som besöker S:t Johannes kyrka kommer vara i centrum för Eurovisionsveckan då Friisgatan, där kyrkan ligger, förvandlas till Eurovision Street. Kyrkan kommer ha utökade öppettider och torsdag den 9 maj hålls en internationell högmässa på engelska klockan 11.00.

Säkerheten har även varit en central del av förberedelserna för kyrkan, berättar Gunilla Hallonsten, kyrkoherde och kontraktsprost i Malmö:

- Vi har valt att ta säkerheten på största allvar. Det har vi behövt göra av lite olika anledningar redan tidigare i Svenska kyrkan Malmö, så det gäller även under Eurovision-veckan. Vi har vidtagit åtgärder för att alla som vistas i våra kyrkor ska känna sig trygga.

Åtgärderna är baserade på säkerhetsbedömningar och gäller både när kyrkorna håller öppet och under de särskilda evenemang som anordnas i samband med Eurovision. Vad det är för typ av åtgärder som vidtagits kan Gunilla Hallonsten inte gå in på - av säkerhetsskäl.

Utökade öppettider och mer personal

Svenska kyrkan i Malmö har utökade öppettider i flera kyrkor under dagarna och det kommer att finnas möjlighet att samtala med präster och diakoner.

- Vi har gjort bemanningsschema för alla timmar vi har öppet, man kan säga att vi har stärkt personalstyrka. Vanligtvis har vi dagvärdar eller vaktmästare på plats, och präster eller diakoner finns tillgängliga att ringa in för samtal. Men nu kommer vi att ha personer i kyrkorummen hela tiden när det är öppet.

Finns det någon oro för att det ska bli stökigt?

- Jag tror att hela staden håller andan inför hur det ska bli. Det finns en dubbelhet kring hela evenemanget på det viset. Dels gläds man över att det sker, dels har man en oro över att något ska hända.

- Det kommer vara en del demonstrationer, men vi hoppas ändå att allt ska gå lugnt till och att de som vill göra sina röster hörda gör det. För det har vi rätt till här i Sverige om man får tillstånd till det.

Gunilla Hallonsten

Gunilla Hallonsten, kyrkoherde, kontraktsprost Malmö kontrakt. Foto: Magnus Aronson

Angående koranbränningen säger Gunilla Hallonsten att det finns goda samarbeten etablerade.

"Eurovision ska vara ett fredsinitiativ"

- Vi vet att det kan bli en del oroligheter kring koranbränningarna för vi har haft ett antal sådana. Vid tidigare tillfällen har alla religiösa ledare uppmanat medlemmar att inte gå till den platsen och det har manats till lugn. Vi har haft möten kring detta med polisen, staden och andra i civilsamhället.

- Jag tycker att Malmö har en bra samverkan med civilsamhällets organisationer och trossamfund. Vi arbetar nära andra organisationer som Röda Korset, Rädda Barnen, Flamman med flera. Det är ett jättefint samarbete för att bevara lugnet.

Gunilla Hallonsten hoppas att Eurovision ska vara ett enande evenemang och att polariserande krafter inte ska ta över.

- Vi tänker att Eurovision ska vara ett fredsinitiativ och det är det vi hoppas på med den här veckan. Det är viktigt att minimera allt som kan vara polariserande. 

Kyrkan kommer visa Eurovision på storskärm

I en av Svenska kyrkans nya lokaler, The Room, som ligger på Hyllie boulevard i närheten av Malmö arena kommer det pågå aktiviteter under hela Eurovisionveckan. Verksamheten startar den 7 maj. Här kan den som vill dessutom se final och delfinaler på storskärm.

Eurovision

Eurovision Song Contest inleds med semifinal ett i Malmö Arena den 7:e maj. Foto: Johan Nilsson / TT

För den som vill uppleva kyrklig gemenskapen med schlagertema anordnas även en rad konserter med både gästartister och kyrkans egna körer. Bland annat kommer det hållas en schlagermässa i S:t Pauli kyrka med sångaren Mathias Holmgren den 5 maj klockan 16.00.

Malena Ernman deltar

Den 8 maj kommer bjuds det in till Melodifestivalshistoria i S:t Petri kyrka. På plats finns Malena Ernman som 2009 representerade Sverige i Eurovision. Konserten ges till förmån för Act Svenska kyrkan.

På kvällen, fredag den 10 maj, blir det schlagerkonsert med allsång både i S:t Andreas kyrkan och S:t Johannes kyrkan, där bland andra Magnus Carlsson medverkar.

Enligt de nya direktiv som kommit det råda väskförbud i kyrkorna under Eurovision.

S:t Pauli kyrka.

Fakta: Polisens arbete under Eurovision

  • Från den 12 april till den 24 maj har polisen "en nationell särskild händelse på grund av säkerhetsläget". Det innebär att polisens kraftsamlar för att upprätthålla ordningen och säkerheten i landet.
  • Det kommer att komma poliser från övriga Sverige, från Norge och Danmark.

Säkerheten kommer att skärpas runt:

  • Det hotell där flera delegationer ska bo
  • Folkets park där det kommer att vara underhållning)
  • Hyllie,  där Malmö arena ligger
  • En del gång- och restaurangstråk i Malmö

Fakta: Eurovision Song Contest i Malmö

Första semifinalen avgörs den 7 maj och den andra hålls den 9 maj.

Finalen avgörs den 11 maj.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Peter Nilsson
Malmöpastoratet tar täten ännu en gång. Schlagermässa, Melodifestivalshistoria, Schlagerkonserter, det kan man verkligen kalla för en kyrka i tiden. Måtte det ge många nya medlemmar!