Oändliga möjligheter för Svenska kyrkan att undervisa om kristen tro

Gunilla Hallonsten chef för avdelningen för kyrkoliv vid kyrkokansliet i Uppsala
Arkivbild. Kursen religionspedagogik med inriktning mot konfirmandarbete är ett samarbete mellan Linköpings universitet och Linköpings stift. Foto: Marcus Gustafsson

REPLIK. Jonas Eek önskar fördjupningsdagar om religion för lärare i religionskunskap. En utmärkt idé! Avslutningsvis kan den illustrera hur programmet Lärande och undervisning arbetar.

Vi delar Jonas Eeks bild av att Svenska kyrkan behöver satsa stort, djupt och nationellt på lärande och undervisning (Kyrkans Tidning nummer 10/20). Det är därför programmet Lärande och undervisning finns. 

I likhet med Jonas Eek ser vi också en oändlig mängd möjligheter för Svenska kyrkan att – i vid mening – undervisa om kristen tro.  

Svenska kyrkan har unikt många platser där vi möter människor: i församlingen, på digitala arenor och i hela den av Gud skapade verklighet som vi ibland kallar offentligheten. 

Ett motto för programmet Lärande och undervisning är Undervisa när tillfälle ges. Det betyder att ta tillvara alla de tillfällen där vi möter människor – gudstjänster, kyrkliga handlingar, konfirmandarbete, kör- och musikverksamhet, möten med barn och familjer, diakonins möten, webb, sociala medier, kulturarrangemang, skolkontakter och det vi i brist på annat kan kalla medverkan i det offentliga samtalet – som möjligheter för undervisning. 

För att en gemensam satsning ska bli framgångsrik, behöver den vara just gemensam. Samtidigt behöver det finnas en arbetsdelning utifrån ansvarsområden och resurser. 

Svenska kyrkan på nationell nivå skriver fram teologiska och pedagogiska utgångspunkter för Svenska kyrkans undervisning. Vi samlar, systematiserar och utvecklar material och metoder på kyrkans gemensamma digitala arenor. 

Vi tar fram nya texter om kristen tro till Svenska kyrkans webb. Vi utformar pilotutbildningar för skribenter som företräder Svenska kyrkan. Allt detta sker just nu med god fart inom programmet Lärande och undervisning. 

Sammantaget handlar nationell nivås arbete om att stärka och utveckla en infrastruktur, till nytta för hela kyrkan.  

Men för att programmet Lärande och undervisning ska bli verkningsfullt, måste det omfattas och bäras av hela organisationen. Programmet befinner sig just nu i den fasen att stiften alltmer tar över och gör programmet till sitt. 

Den konkreta verkstad som Jonas Eek efterlyser – utbildningar, samlingar – kommer att äga rum och måste äga rum regionalt och lokalt. Med en gemensam infrastruktur – inte minst i form av en gemensam digital plattform – kan församlingarnas och stiftens insatser och erfarenheter tillgängliggöras för hela kyrkan.   

Jonas Eek önskar fördjupningsdagar om religion för lärare i religionskunskap. En utmärkt idé! Avslutningsvis kan den illustrera hur programmet Lärande och undervisning arbetar.

I nationell nivås kontakter med stift och församlingar har det efterfrågats både kunskap om lagstiftning och konkreta förslag hur man kan arbeta med skolan. Det kan nationell nivå framställa, samla, systematisera och kommunicera med hela kyrkan. 

Vi kan också driva opinion, till exempel om unga kristnas utsatthet i skolan. De utbildningar som församlingarna behöver är en uppgift för stiften, som sedan kan delas med andra stift och församlingar. 

Så kan ett gemensamt ansvarstagande och arbetsdelning tillsammans i hela Svenska kyrkan se ut.  

Gunilla Hallonsten
chef för avdelningen för kyrkoliv vid kyrkokansliet i Uppsala

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.