Bibelsällskapet gläder sig över klassikern

Anders Göranzon Generalsekreterare för Svenska Bibelsällskapet

Jag glädjer mig över både Bibelns centrala plats i initiativet och hela satsningens förankring i Bibeln

När jag fyllde 60 fick jag en startavgift i Vasaloppet av mina barn. Det blev inspiration till att börja träna skidåkning som aldrig förr. Några månader ­senare, med över tjugo mil i benen, tog jag mig de 90 kilometrarna från Sälen till Mora. Det tog drygt elva timmar men jag gjorde det. Framför allt hade jag fått tillbringa mycket tid i skidspåren inför loppet. Det gav naturupplevelser och motion. Däremot tror jag inte det blir någon svensk klassiker för min del.

Då är det betydligt större chans att jag kan genomföra en kyrkklassiker. Tack Kyrkans Tidning och Jonas Eek för initiativet. Och framför allt vill jag understryka hur glad jag är över både Bibelns centrala plats i initiativet och hela satsningens förankring i Bibeln. Det är förstås naturligt. Men just därför mycket gott att notera.

Det jag först lägger märke till är att de fyra delarna (gudstjänst, bibel, bön och omtanke) är direkt hämtade ur Bibeln. I Apostlagärningarna läser vi: ”Och de deltog troget i apostlarnas undervisning och den inbördes hjälpen, i brödbrytandet och bönerna” (Apostlagärningarna 2:42).

Att det finns både ett urval av bibeltexter, byggt på Biskopsbrevet om lärande och undervisning, och en enkel bibelläsningsmetod, är även det positivt. Tre enkla steg; läs texten, fundera en stund och läs sedan texten igen med frågan vad Gud vill ha sagt. Ett utmärkt sätt att närma sig bibelordet.

Möjligen skulle jag vilja lägga till ett kort moment som första steg: bli stilla i bön en stund som början. Och kanske en uppmaning att ibland också läsa texten tillsammans med andra. Det öppnar alltid nya perspektiv.

På söndag är det Bibelns dag. Jag har redan sett förslag i sociala medier att lyfta fram klassikern i detta sammanhang. Bibelsällskapet vill gärna vara med och bidra till det. Vi arbetar brett för att göra Bibeln översatt, känd, spridd och använd. Både i vårt eget land och internationellt. Tänk så härligt det skulle vara om Bibelns dag i år också blev en möjlighet för många att fördjupa sin egen bibelläsning.

Anders Göranzon
Generalsekreterare för Svenska Bibelsällskapet

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA