Vi antar utmaningen – häng på!

Åke Bonnier, Sören Dalevi, Johan Dalman
Biskoparna Åke ­Bonnier, Johan ­Dalman och ­Sören Dalevi uppskattar En svenskkyrklig ­klassiker.

Vid nyår utmanade Jonas Eek läsarna att göra en svenskkyrklig klassiker. Nu nappar tre biskopar.

Det är med glädje vi läser Jonas Eeks ledare i årets första nummer av Kyrkans Tidning. Och vi antar härmed utmaningen, och uppmanar andra att hänga på!

Vare sig vi talar om kombinationen skida/cykla/simma/löpa, August Strindbergs Röda rummet eller prinsesstårtan så vet vi vad ordet ”klassiker” står för: rotsystemet. En klassiker förankrar oss i livsmyllan – håller över tid.

Med den kristna trons praktiker är det definitivt så. Av Jesus lär vi att inte bara höra trons vittnesbörd utan också göra dess gärningar. Och för att klara det behöver vi kontinuerlig trosmässig påfyllnad.

När därför Kyrkans Tidning med Jonas Eek i spetsen lanserar En svenskkyrklig klassiker går vi genast i gång. Det är toppen med ett projekt som uppmuntrar till strukturerad kyrklig vardagsfromhet på ett anspråkslöst och konkret sätt. Kyrkogångsboks­pedagogiken har inte gjort sitt. En svenskkyrklig klassiker talar till projektmänniskan i oss.

När ärkebiskopen påminner om behovet av att öka allas vår simförmåga i dopets vatten, pekar hon på nödvändigheten av att fylla på med grundläggande kristendomskunskap i en situation där dessa under lång tid förlorat mark.

Det behövs många initiativ som på allvar tar tag i den pedagogiska utmaning det innebär att generationer nu växer upp utan kunskap om den historia och tradition kyrkan bär på

Det behövs många initiativ som på allvar tar tag i den pedagogiska utmaning det innebär att generationer nu växer upp utan kunskap om den historia och tradition kyrkan bär på. Längtan och nyfikenheten på trons källsprång finns definitivt där (Sörens Barnens bästa bibel från 2020 har exempelvis snart nått uppskattningsvis 100 000 läsare) och nya initiativ för att svara upp mot detta är alltid välkomna.

En svenskkyrklig klassiker har alla förutsättningar att fylla ett sådant behov. Att uppmuntra grupper och enskilda att utifrån enkla, tydliga mål stärka trons vardagsrutiner. Att leva ett liv i tro helt enkelt (och för den som ­redan har väletablerade andliga rutiner blir dokumentationen kryss till bekräftelse).

Markeringen av att det så klart inte handlar om att samla meritpoäng är lika viktig som självklar. Vi talar om möjlighet och erbjudande, inte krav.

Här som annars ligger styrkan i att göra vilan vid trons rastplatser till en vana. Sporrade av våra dags-kryss förändrar vi successivt våra rutiner och därmed vårt beteende – ungefär som när vi går några extra steg i kraft av vår stegräknare.

Så haka på – skriv ut kyrkklassikern och sätt i gång du också!

Åke Bonnier
Biskop i Skara stift

Sören Dalevi
Biskop i Karlstads stift

Johan Dalman
Biskop i Strängnäs stift

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.