För Py Bäckman var kyrkan självklar i barndomen

Py Bäckman är den tredje gästen i Kyrkans Tidning nya podd "Var ska jag ställa Jesus". Foto: Marcus Gustafsson

"När söndagsskolan var slut då skulle jag gå i högmässan med mormor. Hon stod utanför kyrkan och ropade ”Pyyy”, berättar artisten Py Bäckman. Py Bäckman är en av de intervjuade i Kyrkans Tidnings poddserie där hon får frågan om var hon vill ställa Jesus.

– Efter högmässan med mormor var det ju ofta kaffe på församlingsgården med kakor och det ville jag ju inte missa heller, berättar Py Bäckman som gärna berättar gärna om uppväxten i Iggesund.

Det var mamma, mormor och morfar med tryggheten i ett hem som till största delen var ett matriarkat.

Morfar, stackarn han gick upp på kammaren och läste ibland när det blev för livat med mamma, mormor och mig i köket, berättar Py.

Reaktioner vid dopet

Mormor sjöng i kyrkokören på söndagar, så småningom sjöng Py i barnkören och blev själv både solist och medlem kyrkokören. Det var självklart och naturligt att vara med i kyrkan och att det fanns en plats där.

Men när Py skulle döpas i Njutångers kyrka uppstod det ett visst gnissel från prästens håll eftersom hennes mamma var ensamstående. I podden ”Var ska jag ställa Jesus” hon om vad som hände.

Lift till Stockholm

Så småningom drog Py Bäckman till Stockholm för musiken och konsten, hon och en kompis råkade få lift med ett väldigt känt rockband. Det har blivit en lång musikkarriär som sångerska, både i band och som solist och inte minst som låtskrivare. Py Bäckman ligger bakom ”Stad i Ljus”, ”Vandraren”, Gabriellas sång” och en mängd andra.

Fakta: Lyssna på avsnittet med Py Bäckman

Vi spelar in podden i Stavsnäs, en by utanför Stockholm, där Py bor i en liten röd stuga med närhet till hav och natur. Här arbetar hon med låttexter och det är hennes utgångpunkt för konserter runt omkring i landet. Ofta i kyrkor.

Lyssnar i kyrkan

Jag tycker personligen att det är roligt att sjunga kyrkan. Jag har nog framträtt i 300 - 400 kyrkor och då kommer det publik som är beredda att lyssna och reflektera. Det är inte som på vissa klubbar när man sjunger och folk är eländiga och packade, säger Py.

För ett antal år sedan blev hon även psalmförfattare.

Jag tycker att en psalm ska ge tröst, hopp eller glädja människor, säger Py Bäckman och sjunger några strofer av sin doppsalm ”Lilla liv”. Den skrev hon på ett psalmseminarium som Svenska kyrkan ordnade när hon själv just hade blivit mormor.

Oäkta vanligt barn

– Men tror du han blev döpt? Nehej. Men då har den fått glädja andra i stället, säger Py och skrattar.

I podden berättar Py Bäckman även om hur hon som liten löste frågan kring att folk påpekade att hon var ”oäkta” trots att hon själv tyckte att hon såg ut som ett helt vanligt barn. Och vad hon egentligen tänkte när hon skrev megahiten ”Stad i ljus”.

Fakta: ”Var ska jag ställa Jesus”

Kyrkans Tidningens poddserie ”Var ska jag ställa Jesus” finns både på tidningens hemsida och på Spotify.

I serien tar kulturjournalisten Agneta Stefansson hjälp av kulturpersonligheter och andra kända personer i vårt samhälle för att svara på den fråga hon själv har brottats med efter en egen uppväxt i kyrkan.

De som intervjuas är bloggaren ”Underbara Clara” Clara Lidström, dramatikern och skådespelaren Staffan Westerberg och artisterna Gladys del Pilar, Py Bäckman och Samuel Ljungblahd.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Kerstin Sjögren
Till Py Bäckman: Jag har älskat Stad i ljus i många år. Tack!