Ser ni då inget speciellt med kyrkan?

Eva Hultén Frimodig Kyrka, Vantörs församling

Förtroendevald i just kyrkan ska man vara för Guds skull, inte för att föra fram partipolitik.

Svar på insändaren från centermedlemmar i KT nummer 40/20.

Först ska jag säga att jag helt och fullt håller med om att fler yngre behöver engagera sig i kyrkan. Det är mycket gott att ni uppmuntrar! Men …

Förutom just det så förskräcker er insändare mycket! Ni skriver att det är bra att det finns nomineringsgrupper som driver samma politik utanför och i kyrkan för att det förenklar. Ser ni då inget speciellt med just kyrkan? Är det i er tanke ingen skillnad på kyrkan och säg kollektivtrafiken, en förskola eller sjukvården?

Ni skriver om att ni i Centerpartiet funnit en gemensam värdegrund. Det är givetvis både bra och får väl anses självklart för den som går med i parti vare sig det är i C eller annat. Men vad har egentligen Centerpartiets värdegrund att göra i kyrkan?

Kyrkan har, sedan 2 000 år, en värdegrund som är dess alldeles egna. En värdegrund som inte kan ändras på samma sätt som politiska partiers som kan förändras via stämmobeslut, ny partiledare eller ambitioner inför en valrörelse.

Hur gott det än är att uppmana och uppmuntra yngre att ställa upp som förtroendevalda i Svenska kyrkan (och det är verkligen viktigt få in fler yngre) så är den bevekelsegrund ni ställer upp för kandidaturer ändå så helt ”bort-i-tok”! Ställa upp som förtroendevald i kyrkan ska man göra i första hand för att man står för den kristna värdegrunden. Sina politiska åsikter har man givetvis med sig men det kristna måste få komma först i kyrkan.

Vad ni gör med er insändare är att visa på hur fel det är med sekulärpolitiska nomineringsgrupper. Oavsett om det är ni som är mer styrda av moderparti som C, S och SD eller de mer dolda politiska grupperna i övrigt så är det lika fel.

Förtroendevald i just kyrkan ska man vara för Guds skull, inte för att föra fram partipolitik. Där ska finnas människor som röstar på alla olika partier men partiböcker måste lämnas utanför till förmån för Bibeln, oavsett om vi tolkar lite olika i enskilda frågor där.

Uppmuntra yngre att kandidera! Det är allas vårt arbete att göra så. Dessa yngre ska då dock gå in i förtroendeuppdrag enbart för Guds och kyrkans skull och inte med några som helst lojalitetsband med politiskt parti eller ideologi, hur god värdegrund ett parti än må vila på.

Eva Hultén
Frimodig Kyrka, Vantörs församling

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.