Självklart för biskop Mogren bli #mittkors-medlem

För Mikael Mogren, biskop i Västerås stift, var det en självklarhet att tacka ja när han tidigt fick frågan om han ville gå med i Facebookgruppen #mittkors.

– Eftersom det är en självklarhet för mig att bära kors, det har jag burit sedan jag var 14 år och konfirmerades, sa jag ja. Det är starkt att leva i en tid då tron debatteras så öppet i vanliga medier i Sverige.

– Vi kan konstatera att det är ett nytt religiöst landskap vi lever i, ett landskap där religionen tar plats och många olika religiösa företrädare står upp för sin tro.

Biskop Mikael Mogren tycker inte att det var problematiskt att gå med i Facebookgruppen och påminner om en annan aktion för ett antal år sedan i Örebro:

– Det var inte konstigare än att jag en vinter bar en vit halsduk till stöd för kvinnor och mot kvinnovåld. Sådana här tydliga markeringar som #mittkors väcker starka känslor, men det är inte farligt att visa att man har åsikter.

Just att man ska få tycka olika och att man ska respektera varandras olika åsikter är centralt för Mikael Mogren.

– Jag har en grunddröm och det är den fredliga samexistensen som är alldeles nödvändig i samhället. Vi ska lära oss tala så vänligt som möjligt till varandra. Den hetsiga tonen skymmer det vi talar om.

Mikael Mogren lyfter även fram Mellanösternfrågan vars polarisering skuggar målet att existera tillsammans.

– Bara för att jag är kristen och döpt och känner en djup och självklar samhörighet med andra kristna, är ju inte de kristna mera offer. Offer ska inte ställas mot varandra. Människor ska inte ställas mot varandra. Att vara kristen och omsluten av dopet, att känna nåden och den kristna trons kraft gör att jag är mer öppen för människor.

– Det är lätt att falla för frestelsen att bygga sin identitet mot varandra. I stället vill jag samtala om hur vi ska kunna samexistera trots att vi kommer från olika religioner.