Tomas Sjödin är lyssnarnas förstaval

Sveriges radio har inför julen haft omröstning om vilka av alla tidigare sommar- och vinterpratare som ska få vinterprata i år. Flest röster av alla fick pastorn och författaren Tomas Sjödin.

Därmed kommer Tomas Sjödin att vinterprata på nyårsaftonen. Själv blev han förvånad och glad när han fick veta nyheten.

- Jag känner mig väldigt hedrad. Och förvånad. Med tanke på konkurrensen, alla nu levande tidigare sommar- och vintervärdar, så är det ju exceptionellt. Jag trodde inte det skulle vara möjligt. Pressen ökar ju när man ska leva upp till sådana förväntningar. Men samtidigt så ligger det en trygghet i det, att utifrån vad de redan hört har de önskat att höra mig igen.

Tomas Sjödin är pastor i Pingskyrkan och har skrivit flera böcker, bland annat om erfarenheten av vara pappa till två svårt sjuka söner. När han gjorde sitt senaste sommarpratarprogram, 2006, hade en av sönerna hunnit avlida i sin sjukdom. Året efter avled också den andra sonen.
I det nya programmet har Tomas Sjödin tänkt använda sig av orden före och efter.

- Jag hade faktiskt bestämt mig för de orden redan innan jag visste att jag hade nyårsaftonen. Men det passar ju bra.

- Jag ska försöka titta lite bakåt och mycket framåt. Jag har tänkt prata om att så tron på att livet kan bli väldigt bra igen efter svåra förluster, och lite om hur man möjligen kan hjälpa varandra att ta emot det livet och den glädjen igen.

Ska man tala om att våga livet en gång till, att ta emot livet igen, så måste man göra det utifrån egna erfarenheter, menar Tomas Sjödin. Annars blir det lätt teoretiskt.

- Jag har pratat mycket om livet och sorg. Den här gången skulle jag vilja tala mer om hopp.  Men det är svårt att tala uppriktigt om hoppet, eftersom det så lätt blir klyschor.

Varför tror du att så många människor vill höra just dig prata?

- Det är svårt att svara på, men kanske för att jag pratar om livserfarenhet och om det självupplevda. Det finns ett stort behov av att höra människor berätta om sina egna liv.

- Kanske är det också för att jag genomgående talar om tro. Jag är ingen högröstad predikant, men försöker ständigt att inbjuda människor till ett samtal, ta med dem på de erfarenheter jag själv är med om och de känslor jag känner. Jag tänker att jag naturligtvis inte är ensam om dem, det finns tusentals människor som utifrån sina liv känner ungefär samma sak.

I vinterprogrammen får värden också välja musiken själv. Tomas Sjödin berättar att han inför programmet börjat se sig om efter musik som speglar både brustenhet och hopp, och hittat ganska mycket.

- En kan jag avslöja redan nu. Det är Jag har bott vid en landsväg hela mitt liv, av Edvard Persson. Den innehåller både vemod och hoppfullhet, jag visste redan från början att jag måste ha med den.

Har du, i vanliga fall, några särskilda nyårstraditioner?

- Jag har en, och det är kyrkklockorna i domkyrkan i Göteborg. Jag är närmast sjukligt upptagen av kyrkklockor.
 

Maria Flemström

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.