Inlägg uppmanade folk att lämna kyrkan - möttes av solskenshistorier

Användare på internetforumet Reddit uppmanade andra att lämna kyrkan.

En användare på internetforumet Reddit uppmanade andra att lämna kyrkan. Då berättade istället många varför de väljer att stanna kvar och vad de uppskattar att kyrkans resurser går till. Foto: skärmdump

En Reddit-tråd med syfte att uppmana fler att lämna Svenska kyrkan, har svämmat över med berättelser om hur kyrkan har hjälp människor i fattigdom, i sjukdom och i sorg. 

På internetforumet Reddit postade en användare en tråd för att uppmana fler att gå ur Svenska kyrkan. Användaren länkade till Svenska kyrkans hemsida och skrev att man genom att gå ur kan spara mycket pengar. Men det var andra kommentarer som fylldes på under inlägget. 

Skriver varför de stannar kvar istället

Istället för att få medhåll, möttes trådstartaren av många som ville berätta om varför de väljer att stanna kvar som medlemmar i kyrkan. 

“Kyrkan var de som hjälpte mig socialt när jag var sjukskriven, skjutsade mig till sjukhuset och höll mig sällskap, gav matbiljetter till mig och andra som hade dålig ekonomi. Som trodde och stöttade, som gav plats att bara få vara istället för att behöva lyckas. Som gav andrum bland det kommersialiserade och kapitalistiska.” skriver en användare och får stort medhåll.   

Fick stöttning vid föräldrarnas bortgång

“Svenska kyrkan gjorde ett otroligt arbete både vid min fars och min mors bortgång genom allt deras stöd. Ingen av oss i familjen är troende, absolut minst jag själv. Men om en liten slant i månaden erbjuder andra familjer samma stöd som jag fick så är det värt varenda öre.” skriver en annan användare. 

En person som håller med, delar också sin egna berättelse:  

“Är inte heller kristen, eller döpt eller något. Men kyrkan hjälpte min mamma när hon inte hade råd med mat och små barn hemma. Och de hjälpte min polare som inte hade familj och riskerade att hamna på gatan eller bli utvisad. Bägge två blev därefter väldigt framgångsrika, en del av det var tack vare stöd från kyrkan. Eftersom jag dessutom fick mat på bordet av dem kan jag inte tänka mig att gå ur. Speciellt nu när många fler kommer behöva hjälp.” 

“De har grym kyrkis som räddade mina dagar när sambon var på jobbet och jag föräldraledig. Träffa andra föräldrar och barn i min kommun och leka i ett par timmar 3 dagar i veckan? Ja tack! Kyrkan gör mycket bra för många och därför stödjer jag dem gärna även om jag inte är troende.” skriver en annan.

Diakon Svenska kyrkan

Flera kommentarer lyfter det diakonala arbetet. En användare skriver att den inte kan tänka sig lämna kyrkan när många nu väntas få det tuffare ekonomiskt. Foto: Mikael M Johansson

Gläds över att kyrkan bjuder äldre på frukost

Det finns användare i tråden som ställer sig bakom trådstartarens budskap, som berättar hur mycket en svensk medelinkomsttagare betalar till kyrkan under en livstid och ger tips på vad man istället kan lägga pengarna på. De som vill dela med sig av positiva erfarenheter är dock fler. 

En användare skriver: 

“I den lilla kommunen jag bor i så bjuds det på frukostbuffé av kyrkan varje torsdag, kostar 20 kronor. Var roligt att se alla äldre eller bättre behövande sitta och samtala och äta sig mätta och belåtna. Är inte heller troende, har aldrig varit. Men vill inte bidra till att ta sånt från samhället, så jag stannar kvar. Har man inte råd med någon tusing eller två om året så kanske man borde se över sin budget. Lägger ju mer på öl varje månad än vad kyrkan tar om året, för tusan.”

“Jag är inte troende men väljer att vara kvar och betala denna lilla peng både för det humanitära jobb kyrkan utför och för den museala verksamhet som både byggnader och inventarier utgör. Att vi har medeltida byggnader med bevarade kalkmålningar och fantastiska silverföremål och textila föremål till exempel är gärna något jag behåller", skriver en annan användare. 

Upplevde bättre hjälp från kyrkan än från psykiatrin

“Kyrkan tog mig & mina syskon på roliga grejer, typ som Liseberg och liknande (det var mer, men minns inte riktigt vad) när vi var riktigt fattiga. Vi fick även julklappar från kyrkan när mamma inte riktigt hade råd. Visst, inte ofta presenter vi bad om, men det var kul att få något i alla fall.” skriver någon. 

“Kyrkan har hjälpt mig bättre än vad psykiatrin har kunnat, I stand with the church", skriver en användare. 

“Det är fritt val att vara med i Svenska kyrkan eller inte. Ingen ska skuldbeläggas om man vill gå ur. Däremot, kom ihåg att Svenska kyrkan är mer än bara religiösa övningar i en rolig byggnad med torn. Svenska kyrkan tar hand och förvaltar delar av vårt kulturarv, hjälper hemlösa och stöttar utsatta i samhället. Svenska kyrkan har dörren öppen för alla, oavsett tro, och finns där när behovet av stöd och hjälp är som störst. Är själv agnostiker, besöker kyrkan när det är dags för någons giftermål, begravning eller dop. Men jag tycker att deras roll i Sverige är så pass avgörande att pengarna det kostar är så viktigt, för så många utsatta",  skriver en annan användare. 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.