På Kungsholms kyrkas kyrkogård får barnen åka pulka

Pulka på kyrkogården

Debatten om det ska vara tillåtet att åka pulka på kyrkogården återkommer varje säsong. På Kungsholms kyrkas kyrkogård och Skogskyrkogården i Stockholm har det fattats olika beslut.  Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT och Sebastian Gollnow/TT

Är det respektlöst att åka pulka på kyrkogården? Varje vinter aktualiseras frågan. På Skogskyrkogården i Stockholm syns pulkaspåren i snön trots skyltar som avråder. Men på Kungsholms kyrkas kyrkogård får barnen åka pulka. Västermalms församling har tagit ett annat beslut.

Snön har fallit i flera delar av landet och med det har en återkommande fråga börjat debatteras: Är det okej att åka pulka på kyrkogårdar? På just Kungsholms kyrkas kyrkogård i Stockholm är det tillåtet. Jerker Schmidt som är kyrkoherde i Västermalms församling berättar:

-Det är inte ett nytt beslut utan det togs för flera år sedan. Och beslutet speglade situationen som då uppstod på kyrkogården.

Jerker Schmidt säger att området runt Kungsholms kyrka dels är kyrkans mark och en kyrkogård, dels är det en park, enligt stadens klassifikation.

-Frågan kom upp för några år sedan när en av förskolorna i närheten ville åka lite pulka på kyrkogården. Det har de gjort och det har fungerat bra, det har inte stört vår verksamhet och inte skapat några problem.

Han återkopplar till debatten om pulkaåkningen på Skogskyrkogården.

- Det är en helt annan plats och annan situation – de är inte riktigt jämförbara på det sättet.

Har ert beslut gett några reaktioner?

-Nej. Det rör sig inte om så många dagar och det är inte heller särskilt många som åker pulka där. Det är inget problem och ingen stor grej. Varje plats måste bedömas från sina förutsättningar.

-Här har det fungerat bra. Varken till de som varit här länge eller till mig har det kommit reaktioner.

Har ni satt några undantag när det inte är okej att åka pulka?

-Det är en speciell plats som detta sker på. Sedan har vi andra delar av kyrkogården som vi använder. Där får man inte åka pulka.

Jerker Schmidt

Jerker Schmidt, kyrkoherde i Västermalms församling. Foto: Pressbild, Niklas Ehlen

En annan backe som brukar locka till sig en hel del pulkaglada barn är backen i Skogskyrkogården i Stockholm. På kyrkogården ligger cirka 100 000 begravda. Platsen är känd för sin vackra arkitektur och miljö, vilket gjort att den kvalificerat in sig på Unesco:s världsarvslista. Just det är ett av argumenten som Moderaterna i Stockholm lyfter för att motivera böter. 

- Det här handlar om vuxna människor som måste visa respekt för Stockholms kyrkogårdar och för ett världsarv. Jag förstår inte vad man tänker att man skicka för signal till sina barn när man vandaliserar skyltar och fortsätter bryta mot regler som finns. Då måste vi stå upp för vad som är rätt, säger Dennis Wedin (M), oppositionsborgarråd i Stockholm, till P4 Stockholm

Tror några få böter kommer ge effekt

För att komma åt detta vill Dennis Wedin alltså att det ska gå att bötfälla dem som åker pulka på kyrkogården. 

- Jag tror att det räcker med några få böter för att människor ska förstå att det här ska man inte upprepa. 

Någon som gett sig in i debatten med en helt annan syn är Rasmus Hansson, ledarskribent på Aftonbladet.

- Jag håller inte med om att landet befinner sig i ett etiskt förfall för att barnen åker pulka på Skogskyrkogårdens kulle, säger han till radion

Ledarskribenten: Erbjud barnen en bättre backe

Han har inte själv något emot att barnen skulle åka pulka vid hans grav. 

- Man skulle kunna fråga sig vad som är okej att en kyrkogård omges av. Att det några veckor om året är några barn som är glada, bejakar livet och åker pulka tycker jag inte är hela världen. Då får man erbjuda barnen en bättre pulkabacke. 

Just bristen på kullar och backar är något påtalats av fler i den återkommande debatten. 

Både på lokaltidningarnas insändarsidor och kommentarfält på Facebook yttras det starka känslor i frågan, men då kyrkogården är en allmän plats finns det inga lagstiftade regler som förbjuder aktiviteten. 

Skogskyrkogården

Skogskyrkogården i Stockholm har satt upp skyltar som ber besökare att visa hänsyn till andra och att framförallt inte åka pulka. Foto: Carl-Olof Zimmerman / TT

Kyrkans Tidning har varit i kontakt med två personer som reder ut vad det är som gäller och hur man över huvud taget ska bete sig på en kyrkogård. Vad som är acceptabelt handlar både om lagar och lokala ordningsregler, samt om mellanmänsklig hänsyn, anser de.

Katarina Evenseth, ordförande i Föreningen Sveriges kyrkogårdschefer, konstaterar att det idag är en större variation av aktiviteter på kyrkogårdarna jämfört med tidigare. Mycket av grönytorna har byggts bort: 

Katarina Evenseth

- Staden har på något sätt flyttat in på kyrkogården med alla dessa aktiviteter. Våra traditioner har förändrats. Kyrkogården är numera stadens offentliga rum. Vi ser hur människor använder kyrkogården för olika aktiviteter; de cyklar och joggar. Det är mycket som händer idag som inte skulle hända för 20-30 år sedan. Samtidigt vill vi ha in besökare. Det är trygghetsskapande.

Viktigt att visa hänsyn

Till den som funderar över hur man ska förhålla sig till platsen säger hon att det är samma förhållningssätt som gäller på kyrkogården som på andra offentliga platser, att det är viktigt att visa hänsyn. 

- När det gäller film och foto så får vi alltid en förfrågan om det är ett etablerat filmbolag som ska filma. Då brukar vi ge information om vad man ska tänka på. Bland annat att texterna på gravstenarna inte syns och att man backar om det är en gravsättning som pågår. 

Tror inte på att förbjuda

I och med de moderna mobiltelefonerna har alla numera en kamera med sig och det är lätt att dela med sig av material på sociala medier. Men att sätta upp fotoförbud är inget  Katarina Evenseth tror på. 

- Ju mer begränsningar vi sätter, desto svårare blir det att leva efter detHär i Göteborg ses kyrkogården som staden offentliga gröna rum. Utifrån vilket lagstöd ska man hypotetiskt avhysa? Jag har svårt att se hur man kan styra upp en person som väljer att fotografera på en kyrkogård mer än att kanske ställa en fråga om vad de gör.

Trots debatter som blossar upp i olika forum upplever Katarina Evenseth att de flesta visar hänsyn på kyrkogården

- Det är ett fåtal som inte har riktig koll. Om det kommer ett följe som ska gravsätta en urna så backar man undan.

Finns det något som lagboken säger kopplat till detta som allmänheten bör känna till?

- Det är i så fall de allmänna ordningslagarna. Man får inte förtära alkohol. Det är en polisiär fråga. Man bör uppträda med värdighet och hänsyn. Det är värdeladdade ord så folk lägger olika tolkningar i det.

Hon delar med sig av ett minne från ett tillfälle där hon själv reagerade på ett olämpligt beteende. 

- Det som har varit det mest iögonfallande på en kyrkogård som jag sett inträffade här på Kviberg kyrkogård. Det kom en bil som kopplade in slangar vid vattenstationen för att tvätta av bil. Han hade inte en tanke på att det var olämpligt att stå och tvätta bilen där. Så det var ingen elak avsikt. Det gick bra när jag förklarade att det inte var lämpligt...

Bil på kyrkogård

Stå och tvätta bilen på kyrkogården lämpar sig inte säger Katarina Evenseth som varit med om att en person gjort just det. Foto: Leo Sellén / TT

Mats Danielsson, som brukar medverka i tv-sofforna i egenskap av vett- och etikettexpert, konstaterar att det är en balansgång. 

Ska barn få leka och åka pulka på en kyrkogård? 

- Kan bara uttrycka mig som medmänniska. Kyrkogården är en helgad plats, det är ett vilorum där människor både förväntar sig och vill ha lugn och ro. Oavsett tro och inställning är det en plats dit människor kommer för eftertanke och stillhet. Därför anser jag att det inte är lämpligt att åka pulka på en kyrkogård. Det är samma sak som att köra med motorfordon. Det gör man ju inte heller om man inte gör det som yrkesverksam vaktmästare, säger Mats Danielsson. 

Mats Danielsson

Får man fotografera på kyrkogården? 

- Det är en svår fråga. Om man avser att göra det, även om det inte är olagligt, bör man ändå ta kontakt med kyrkogårdsförvaltningen för att höra sig för om det är lämpligt eller olämpligt. Sedan ska man nog vara försiktig med att låta gravstenar synas med text. Jag skulle rekommendera att man är återhållsam. Det är ingen nöjesplats. Att stå och ta ett familjefoto vid en grav man besökt, det spelar nog ingen roll. Men att som influencer ta bilder som man använder i sin verksamhet känns tveksamt.

- Man ska visa respekt och hänsyn till andra människor. Vett och etikett på kyrkogården för mig är att se till att inte såra andra. Man ska tänka till innan man gör något. 

Är det tillåtet med rökning på kyrkogården?

- Rökning finns det inget som hindrar men man ska inte slänga fimpar. Som andra allmänna platser. Är det folk runt omkring som tycker det är jobbigt ska man ta hänsyn till det. Det handlar mer om vad människor runt omkring känner just då. Men det är klart, hade man en förälder som var storrökare och man röker själv så varför inte ta ett bloss och prata med den föräldern.

Pulka

En återkommande fråga under vinterhalvåret är om barnen ska få åka pulka vid kyrkogården. Vett och etikettexperten Mats Danielsson säger att det inte är lämpligt att göra det. Foto: Janerik Henriksson/TT

Får man ha med sig hundar på kyrkogården?

- Generellt är hund okej, men den ska vara kopplad. Det är ingen rastplats.

Hur nära gravarna får man gå?

- Man ska inte gå på gravarna. Det framgår tydligt var gångarna är. Sedan kan man självklart gå på en anhörigs grav när man ska sätta en blomma men man promenerar inte över grav. Välj gångarna, det är därför de finns där.

Är det okej att sola på en kyrkogård?

- Sitta på en bänk som finns på kyrkogården och njuta av solen i kortärmat, det känns helt okej. Men att gå dit i syfte att solbada i bikini eller badplats, absolut inte. Det är ingen plats för det. Återigen, det finns andra människor som kan ta anstöt. Det är det du hela tiden ska tänka på.

Vad säger du om att ha picknick på en kyrkogård?

- Det är återigen en balansgång känner jag. Man ska inte gå till kyrkogården för en regelrätt picknick, duka upp och sätta sig för att det är en grön och fin plats. Men jag kan å andra sidan förstå att det finns människor som vill besöka en grav och som tar med sig en termos med kaffe när man besöker graven. Det är ju en annan sak, så man kan inte säga blankt nej. 

Picknick i kyrkogården

En balansgång säger Mats Danielsson gällande picknick i kyrkogården. Att ha med sig en korg och ha en picknick bland gravarna ser han inte som passande. Däremot att ta med kaffetermos och njuta av stillheten är okej. Foto: Janerik Henriksson/TT

Fakta: Så säger lagen om vad som är tillåtet på kyrkogården

I bland annat Stockholms och Göteborgs stad gäller samma regler på kyrkogårdar som på offentliga platser. Det är alltså inte förbjudet att sola, jogga eller åka pulka. I begravningslagen, kapitel 1, paragraf 12, står ”En begravningsplats skall hållas i ordnat och värdigt skick och den helgd som tillkommer de dödas vilorum skall alltid iakttas.

Fakta: Gäller allemansrätten på kyrkogården?

Något som kan vara bra att känna till är att  allemansrätten inte gäller på kyrkogården. Det är alltså inte tillåtet att plocka blommor, bär, svamp och kottar eller att bryta eller klippa av kvistar. 

 

Taggar:

Kyrkogård

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Hugo Bardu
Tälta inte!
Mona Davidsson
Vi gjorde en film om detta när jag jobbade i Malmö. Finns här: https://youtu.be/M5OF1NnRTI0?si=2h_BF297aQYMOxdV
Birgitta Nyman
För tydlighetens skull: bryta kvistar från träd och buskar igår inte i allemansrätten.
Åslög Dahl
Det är trevligt med lekande barn, och de döda har säkert inte något emot dem. Men är man anhörig i djup sorg orkar man inte höga skratt och det svårt att inte få lugn och ro runt graven, särskilt om dödsfallet och begravningen skett nyligen. Jag talar av erfarenhet
Åslög Dahl
Det är trevligt med lekande barn, och de döda har säkert inte något emot dem. Men är man anhörig i djup sorg orkar man inte höga skratt och det svårt att inte få lugn och ro runt graven, särskilt om dödsfallet och begravningen skett nyligen. Jag talar av erfarenhet