Visk efter framgången: Vi nådde ut

Britt Björneke, stiftsföreträdare för Visk i Stockholm, hoppas på allianser med andra nomineringsgrupper i olika sakfrågor.

Vänstern i Svenska kyrkan har haft framgång i kyrkovalet. Så stor framgång att platser i kyrkofullmäktige gapar tomma på sina håll.

– Vi är glada över att vi ökat så mycket. Vårt budskap har nått fram, säger Britt Björneke, Visks stiftsföreträdare i Stockhom.

Framgångarna i Stockholms stift för Vänstern i Svenska kyrkan har lett till att samtliga platser i kyrkofullmäktige inte kommer att besättas.

– I stiftsfullmäktige ökar vi från sex till tio mandat, där har vi inga problem med namn på listorna. I församlingar kan det dock vara lite svårare, som i Farsta där jag vet att vi har tre platser tomma. Men så kan det bli när det gick så pass bra som det gjorde för vår nomineringsgrupp, säger Britt Björneke.

Av de 60 församlingar och pastorat som finns i Stockholm kommer Visk att finnas i 18 mot tidigare nio församlingar och pastorat.

– Till nästa val ska vi rekrytera fler så att listorna täcks. I Skarpnäcks församling fick Visk 34,5 procent av rösterna och gick från noll till åtta mandat, men där finns ändå tillräckligt med namn på listorna så att det täcker upp.

Hur har ni gjort för att bli framgångsrika?

 – Vi har haft ett stort kampanjarbete, där vi undersökt var vänsterröster finns. Vi har tagit kontakt med dem för att upplysa om att det är ett val och att det finns en grupp som kan föra kyrkan mot vänster. De rösterna har sedan fört fram dessa tankar. Det här är ett aktivt arbete som vi genomfört i Stockholms stift.

Vad har ni gjort?

– Jag tror att vi har lyckats föra ut budskapet att kyrkan är betydelsefull i samhället och buskapet om vad kyrkan gör. På ett bra sätt har vi lyckats få fram kyrkans roll. Många har egna erfarenheter av vad kyrkan gör, som i abetet med ensamkommande till exempel.

– Vi har visat att kyrkan ska ha den här rollen i samhällsfrågor, att kyrkan stöttar samhällets minsta och hur mycket arbetet som görs.

Vad tycker ni att kyrkan ska göra nu?

– Det går inte att rädda kyrkan genom att spara, vi ska lägga pengarna där de behövs, vi ser en grön insats och vi ser mycket som kan göras för ungdomar.

Hur ska ni gå tillväga?

– Vi kommer att hitta allianser med nomineringsgrupper i sakfrågor där vi tycker lika, jag kan tänka mig MPSK, S och C. Vi får hoppas att Centern i kyrkopolitiken inte är smittad med samma rädsla för Vänstern i Svenska kyrkan som C är för vänstern på riksplanet.

 

 

 

Prenumerera på Nyhetsbrev

1 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Nils Ronquist
Vänsterpartiets företrädare i Sv Kyrkan är märklig. Vänsterpartiet har avsatt Gud i sitt partiprogram.