De har läst Bibeln tillsammans i 1 000 dagar

Bibeln

Tusen dagar. Så länge har en Facebookgrupp läst Bibeln tillsammans på nätet. Foto: Mikael M Johansson

Den 12 december hade gruppen ”Vi läser Bibeln tillsammans” på Facebook läst ett kapitel ur Bibeln varje dag under 1 000 dagar. Gisela Hellberg stiger upp varje morgon och lägger upp dagens text.

Varje morgon klockan 07.00 gör pensionerade prästen Gisela Hellberg dagens inlägg på Facebook. I gruppen ”Vi som läser Bibeln tillsammans” lägger hon upp dagens bibelkapitel.

– Jag vet att man kan förbereda och tidsinställa på Facebook, men jag vet inte hur man gör, så jag stiger upp, säger Gisela Hellberg som har gjort inlägg på gruppens sida i över 1 000 dagar.

Ställa om istället för ställa in

Det var biskop Mikael Mogren i Västerås som tog initiativet till Facebookgruppen.

Mikael Mogren

– Pandemin bröt ut och då gällde det att inte ställa in utan ställa om. Bibelstudium är som klippt och skuret för nätet, säger Mikael Mogren som betonar att nätkyrkan med bibelstudium, gudstjänster i olika former, kvällsböner och annat fortfarande finns kvar och är en stor och viktig gemenskap. 

Gisela Hellberg var först motvillig till att leda en bibelstudiegrupp på nätet, men kunde så småningom tänka sig att bli administratör av en grupp som läser Bibeln tillsammans.

– Mikael Mogren tjatade lite på mig och jag är glad över att han gjorde det, säger Gisela Hellberg.

– Gisela är fantastisk, hon har sådan uthållighet, kommenterar Mikael Mogren.

Strax över 400 medlemmar

Nu i mars har gruppen funnits i tre år och tillsammans har man läst böckerna i Nya testamentet, en del flera gånger, och flera av böckerna i Gamla testamentet. Tidigare har gruppen läst kapitel efter kapitel i bibelböckerna, men under advent har texterna följt kyrkoåret och hämtats från de olika bibeltexterna som läses under advent.

Gisela Hellberg

– Ofta är det någon som skickar någon kommentar eller visar att de har läst. En medlem skrev ”Det är så skönt att vi är flera som gör samma sak. Att vi läser samma text tillsammans”. Och nästan varje måndag är det en medlem i gruppen som tackar för att jag håller i gång, berättar Gisela Hellberg. 

Facebookgruppen, som just nu har strax över 400 medlemmar, kommer att fortsätta och trots att Gisela Hellberg är pensionerad präst har hon gjort nya upptäckter under läsningen, bland annat hur tydligt Gamla och Nya testamentet hänger ihop, säger hon. Hon ser som sin uppgift att uppmuntra fortsatt läsning:

–”Läs – ge inte upp” brukar jag skriva ibland. Förr när jag försökte läsa själv varje dag kom jag ofta på ”visst ja, jag glömde ju i går”. Det har varit bra även för mig att ha ett schema, vi är ju vanemänniskor.

Mikael Mogren: "Blir levande ord"

Mikael Mogren berättar att han träffar människor som tackat för bibelläsningsgruppen och menat att den tagit dem genom pandemin. För Mikael Mogren har det som har skrivits i kommentarsfälten inspirerat till nya tankar.

– Vissa dagar är det en gammal vana och andra dagar berörande och spännande. Att läsa Bibeln varje dag innebär att det blir levande ord och en levande relation.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.