Ny bok utforskar Jesus utseende

Långt hår, blåa ögon och skägg. Vit, fotsida kaftan med vida ärmar. Forskaren Joan E Taylors nya bok gör upp med den traditionella bilden av Jesus.

– Det är viktigt att förstå hans etnicitet i en värld där vi är oerhört medvetna om etnicitet. Att presentera Jesus som europé är helt enkelt fel historiskt, där Västeuropa på något sätt tar Jesus i anspråk. Men han var en judisk man från Mellanöstern, han såg ut som syrisk flykting, säger hon.

Hur Jesus såg ut och hur han klädde sig, är en fråga som inte har upptagit forskningen särskilt mycket. En förklaring till det är att Bibeln är tyst i frågan.

– Utseendet och de signaler detta sänder ut, spelar en viktig roll för läsarna av dessa texter. Men det finns ingen uttrycklig beskrivning i Bibeln av Jesus, säger Joan E Taylor, professor i tidig kristendom vid King’s College i London och som nyligen utkom med boken What did Jesus look like?

Med utgångspunkt i olika källor – ett närstudium av Bibeln och evangelietexterna, andra samtida texter och arkeologiska fynd – kunde trots det en bild växa fram.

Tystnaden i sig är en viktig ledtråd, menar hon. För andra bibliska personer, som exempelvis Johannes Döparen, beskrivs relativt utförligt.

– Det är märkligt eftersom Jesus beskrivs som en släkting till David, och ett slags ny Moses. Och båda dessa figurer, David och Moses, är ihågkomna som exceptionellt snygga, säger hon.

Ledtrådarna förde henne till slutsatsen att alldagligheten var Jesus särdrag.

– Det fanns ingenting i Jesus utseende – åtminstone inte när det gäller hans kropp – som skulle kunna betecknas som exceptionellt. Du kunde inte säga att han var lång eller kort eller hade något utmärkande drag. Och det är viktigt, tror jag, för det indikerar att han förmodligen var mer eller mindre genomsnittlig, säger hon.

Ska man hitta en samtida ledtråd till hans utseende är det bland mizrahijudar i exempelvis nuvarande Irak, menar den israeliske antropologen Yossi Nagar.

– Han hade ett mellanöstern-utseende: Mellanbrun eller olivbrun hy, svart hår, bruna ögon. Inte blont hår och blå ögon alltså, säger hon.

Också hans frisyr och kläder är viktiga: den fotsida tunikan med vida ärmar stämmer dåligt överens med de vetenskapliga rönen. I Matteusevangeliet beskrivs hur Jesus kläder ”blev vita som ljuset” (17:2). Det berättar i sin tur att kläderna inte var vita innan.

– Att han skulle ha ofärgade kläder passar in i hans anspråkslöshet, men också när det gäller fattigdom, för det var billigare med ofärgade kläder än färgade kläder.

Han bar tunika och mantel, som ”alla andra”. Tunikan var kort och slutade vid knäna. Normalt sett var tunikan vid den här tiden skuren från två tygstycken: en för framsidan och en för baksidan. Men i Johannesevangeliet står det att Jesus tunika var skuren ur ett tygstycke.

– Samtida människor skulle förstå detta som en undertunika, alltså inte som en ”riktig” tunika i två stycken och som kunde vara färgad och ha ränder. Det är inte detsamma som att bära underkläder, men det är väldigt basic. Och det är detta den lilla textbiten avslöjar.

Att han framträdde som en av de fattiga, ger också en förståelse för hans socialetik: ”Om du vill bli fullkomlig, så gå och sälj allt du har och ge åt de fattiga; då får du en skatt i himlen” (Matteus-evangeliet 19:21).

– Han lever som han lär – och han ser ut som en människa som lever som han lär.

Bilden av Jesus som en blond, skäggig man med lång kåpa med vida ärmar dyker upp i Bysans från 300-talet.

– Då kom de första bilderna av den här typen, där han ser ut som ett slags yngre version av Zeus, en mini-Zeus. Parallellt med detta kom också bilder av en skägglös Jesus med kort, krulligt hår som kopplar till bilden av Dionysos.

–Det skickar signalen att det här är en gudomlig varelse vi ställs inför.

Den skägglöse Jesus faller bort, och ersätts av bilden av ett slags filosof-kung. Och det är den bilden som lever vidare i medeltidens mysteriespel och konst. Den gestaltningen blir också så förhärskande att den inte längre uppfattas som en bild av Jesus, utan som historisk fakta: så här såg Jesus ut.

– Hans utseende är en väldigt personlig sak för många. Jag har fått mejl från folk som skriver att Jesus har uppenbarat sig för dem. Och det är svårt, eftersom både jungfru Maria och Jesus ofta figurerar i människors uppenbarelser, och många känner igen dessa på grund av vad de subliminalt vet. De plockar upp det från konsten och ser den bilden i sina visioner.

– Jag vill inte säga att deras uppenbarelser är fel. Men det gudomliga, tror jag, kommunicerar med oss på ett sätt som vi förstår: du kommer inte att få en vision av något du inte känner igen.

Taggar:

Jesus

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.