Behovet av nya stigar

I Botkyrka ordnar kommunen guidade turer till tempel, kyrkor och moskéer. I Uppsala finns sedan flera år en samrådsgrupp mellan kristna och muslimer. Inte minst de senaste veckorna, efter publiceringarna av Lars Vilks rondellhund, har gruppen haft täta möten.

 I Göteborg ordnas en vänskapsmatch med muslimer i ena laget och kristna i det andra. De judiska spelarna fördelar sig på båda lagen.

Runtom i Sverige växer det fram nya mötesplatser. Någ­on tar initiativet och trampar upp en ny stig där ingen gått förut. Plötsligt så träffas människor som i vanliga fall bara gick hem till sitt. Till sitt heliga rum och till sin fest.
Vi behöver fler mötesplatser av det här slaget. Med en nypa fantasi, en generös öppenhet och lite okonventionellt tänkande.
Poängen är inte att sopa skillnader och olikheter under mattan. Utan att lära känna varandra, utbyta erfarenheter och upptäcka att det finns en samsyn i konkreta frågor.

I Uppsala resulterade samrådsgruppen i att Hans Lindholm, präst i Lötenkyrkan, deltog i fredagens demonstration utanför Upsala Nya Tidning. Anledningen var att tidningen publicerat Lars Vilks bild på profeten  Muhammed som rondellhund.
”Som kristen har jag lätt att förstå att muslimer känner sig kränkta”, förklarar Hans Lindholm.
Ännu angelägnare är att kunna mötas och diskutera när åsikterna går isär. När det är vasst och kantigt. Om det då redan finns en relation och ett förtroende så är det betydligt lättare att drabba samman i en tuff debatt. Då minskar också risken för ömsesidig misstänksamhet och misstro när det gäller avsikterna.

Dag Tuvelius

,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Mer inom samma ämne

Ledare

Mer inom samma ämne