Bra att de fick tala till punkt i Sundsvall

Fanny Willman Ledarskribent

Foto: Kajsa Åslin och Mikael M Johansson

Härnösands stift kommer att göra ett gott val. Ett ännu bättre efter utfrågningen i Sundsvall.

Sundsvall. Kvällstid. En torsdag. Hur många kommer att ta sig dit? 

Väldigt många, skulle det visa sig. En varm och lyhörd publik fyllde salen Martin Luther på Kyrkans hus i Sundsvall igår, när de två toppkandidaterna i Härnösands biskopsval, Teresia Derlén och Kenneth Nordgren, möttes för en andra utfrågning.

Det är svårt att inte trivas i det rum där tidigare ärkebiskopen Anders Wejryd leder samtal. Han har just den skärpta men lagom avslappnade framtoning som en förtroendeingivande herde behöver. Och den smittar av sig. 

Om hearingen i Östersund inför den första valomgången präglades av förutsägbarhet, var samtalet i Sundsvall ett tillfälle där kandidaterna kunde resonera mer fritt. De vågade vara personliga, provtänka mer och skillnaden mellan de två biskopsaspiranterna blev därför rätt tydlig. Jag önskar att jag hade räknat hur många gånger Kenneth Nordgren använde ordet “lagarbete”, tillika hur ofta Teresia Derlén återkom till den engelskklingande synonymen till uthållighet; “resiliens”. Kandidaternas ordval illustrerar något.

Med Teresia Derlén, biskopsadjunkt och stiftsteolog i Västerås, som biskop skulle stiftet få en välformulerad uttolkare av kyrkans uppdrag i vår tid. Kenneth Nordgren, rektor för Svenska kyrkans utbildningsinstitut i Uppsala, skulle som biskop komma till stiftet med praktiska erfarenheter som hjälper organisationen att balansera förvaltning och förkunnelse.

Vagt blev det stundvis från båda. Väl luddigt om relationen till EFS, inte tillräckligt visionärt om vilken roll en stiftsorganisation egentligen bör spela i ett stift buret av storpastorat. 

Men oavsett vilken kandidat som utses till biskop, kommer Härnösands stift göra ett gott val. Efter den andra utfrågningen i Sundsvall ett ännu bättre. En utfrågning till är inte en utfrågning för mycket, visade det sig. 

Fanny Willman, ledarskribent

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.