Ett liv efter detta i en mänsklig kropp är inte möjligt

Karl-Eric Hansson Grebbestad

Ett liv efter detta i en mänsklig kropp är inte möjligt, men hur är det med en himmelsk kropp? skriver Karl-Eric Hansson i replik till Lars Åke Holmgren. 

Lars Åke Holmgren, har i en debattartikel i KT nummer 44/19, där man kan utläsa att han inte tror på Jesu uppståndelsen.

På Jesu tid fanns en grupp människor, som inte heller trodde på någon uppståndelse. De kallades för Sadduker (Luk. 20:27).

Några av dessa frågade Jesus:

– En kvinna hade varit gift med sju olika män. Alla sju männen hade dött och kvinnan efterlämnade inga barn. Slutligen dog också kvinnan.

– Hur blir det med henne vid uppståndelsen, vems hustru blir hon? Alla sju hade ju haft henne som hustru.

Jesus svarade:

- Denna världens människor gifter sig och blir bortgifta, men de som befinns värdiga att komma till den andra världen och uppstå från de döda, de gifter sig inte och blir inte bortgifta.

- De kan ju inte mera dö, de är som änglar, och de är Guds söner, eftersom de har fått uppstå.

I detta sitt svar till Saddukerna säger Jesus just detta, att de som uppstått från det döda inte längre har sina jordiska kroppar utan är som änglar.

Vid ett annat tillfälle säger Jesus, att Guds rike inte är av denna världen. Det är ju samma sak. På jorden har vi jordiska kroppar, i den så kallade himlen har vi himmelska kroppar.

Vid Emmaus-vandringen några dagar efter Jesu korsfästelse blir det en dialog mellan lärjungarna och en man, som tydligen helt missat vad som hänt i Jerusalem och på Golgata. I evangeliet står det att Jesus slog följe med lärjungarna, men de kände inte igen honom. Om de hade gjort det så skulle de ju ha uttryckt en glädje, men de kände inte igen honom. Jesus hade inte längre sin jordiska kropp, utan uppenbarade sig med sin ”Guds-ande” i deras syn. Jesus har nu sin himmelska kropp, en kropp av en annan värld.

På Jesu tid och flera århundranden därefter trodde människorna att de skulle återfå sina jordiska kroppar, när de kom till himlen.

Holmgren förnekar uppståndelsen av en mänsklig kropp, vilket stämmer med Jesu ord. Vidare kan man i Holmgrens debattartikel egentligen inte hitta någon förnekelse av det andliga.

Sista punkten i Holmgrens artikel lyder: Ett liv efter detta är inte möjligt.

Ett liv efter detta i en mänsklig kropp är inte möjligt, men hur är det med en himmelsk kropp? Jag tror inte Holmgren är ateist, ty artikeln antyder en tro. En ateist tror på en massa ”inte”, men om man portförbjuder ordet ”inte”, återstår frågan: Vad tror ateisten på?

Karl-Eric Hansson
Grebbestad
 

En ateist tror på en massa ”inte”, men om man portförbjuder ordet ”inte”, återstår frågan: Vad tror ateisten på?

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Taggar:

Vetenskap

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.