Kärlek som konsumtion

Susanne Liljedahl

Foto: Getty

Under flera år har jag sett att kyrkan mer än gärna anpassar sig till tidens anda och kanske förlorat en viktig del av sin identitet

Nu sjungs polyamorins lov i Svenska kyrkan. I en debattartikel i Kyrkans tidning (15 juni 2022) förkunnar kyrkoherden Gunilla Hallonsten  och prästen Helena Myrstener att polyamori är en del i mångfalden, ett spektra i regnbågen och att polyamorös identitet innebär förmågan till att känna romantisk kärlek till mer än en person åt gången. Det är i sig vackert, och visst är det möjligt att känna attraktion och älska flera människor i taget. Hallonsten och Myrstener blundar emellertid flagrant inför det att polyamorösa relationer ofta inbegriper flera erotiska och sexuella förbindelser samtidigt.

Vad som uppmuntras är tydligen promiskuösa livsstilar. Jag är mycket bekymrad.

Det hela står i  samklang med sociologens Zygmunt Baumans analys av det postmoderna samhället. Bauman skildrar bland annat det olycksaliga fenomenet flytande kärlek (liquid love), en kärlek som påminner om konsumtion och som alltid lämnar oss med ett tomt hjärta.

Vad som behövs är en fördjupad syn på kärlek, snarare än identitetspolitik. Hur kärleksflödet i treenigheten kan vara ett argument för sexuell och erotisk vidlyftighet begriper jag bara inte.

Dock uttrycker Hallonsten och Myrstener att de vill ha dialog. Men sjunger man inte med i kören finns alltid risk att osynliggöras eller avfärdas som stockkonservativ.

Under flera år har jag sett att kyrkan mer än gärna anpassar sig till tidens anda och kanske förlorat en viktig del av sin identitet. Medlemsantalet sjunker, liksom resurserna. Så är ständig anpassning till världen vägen att gå? Anpassade sig Jesus till allt? Var han gränslös och bejakade varje  begär, varje lust, varje erotisk och sexuell lockelse?

Men i vissa avseenden är jag  jag både stolt och glad för kyrkans arbete med att inkludera Hbtq perspektiven, och jag har själv deltagit i den kampen sedan åttiotalet. Men nu lider jag av ett stort tvivel. Ett tvivel som bland annat baserar sig på att i Svenska kyrkan mer och mer synes präglas av postmodernismens ” Anything goes” i brist på uttalad etik och i brist på dialog med de som är kritiska till utvecklingen

Susanne Liljedahl

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Taggar:

Hbtq Pride

Prenumerera på Nyhetsbrev

2 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Josef Edebol
> Deltagit i att breda ut normkritiska perspektiv > Lider av att Svenska kyrkan nu präglas av "anything goes". Hmm.
Mikael
Det var precis så här det lät i motståndet mot homosexuella också (och låter fortfarande här och var): lösa associationer till en sexualitet som känns för frigjord. För oss som känner människor som lever i två väl fungerande, trygga relationer samtidigt blir det här väldigt tydligt. Att möta deras erfarenheter med nyfikenhet är första steget, precis som när kyrkan utvecklat sin syn på kärlek tidigare.