Låt kyrkomusiken vara avgiftsfri! 

Marcus Romedahl Körsångare & kyrkorådet, Malmö pastorat (boa)
Foto: Frida Lenholm

En inbjudan till dopundervisning vore förmodligen mer effektivt än ett inbetalningskort till körsångare som inte är medlemmar. 

Det finns säkerligen en hel del nyanser i historien som nystas upp där Järfälla församling skickar inbetalningskort på 1250 kronor till körsångare som inte är medlemmar. Det är väl rimligt att man i regel bör vara medlem för att nyttja kyrkans verksamhet, och församlingarna behöver så klart hushålla med sina ekonomiska resurser och jaga intäkter.

Men att man får inbetalningskort utan förvarning, är det verkligen en bra idé? Tänk vilken upprördhet det skulle bli om kyrkan jagade intäkter lika frenetiskt i andra delar av sin verksamhet: Kanske kan man börja skicka inbetalningskort till icke-medlemmar för att betala för diakonin de använt sig av, till asylsökande som besökt ett språkcafé i kyrkans regi, eller nyfikna tonåringar som vill närma sig kyrkan men vars föräldrar inte är medlemmar? Naturligtvis skulle det aldrig komma på fråga. Och det med rätta.

Problemet är att ibland ses körerna och kyrkomusiken som en börda snarare än en tillgång för församlingen. Jag vet naturligtvis inte hur det ser ut Järfälla församling, men denna trend finns i hög grad i hela Svenska kyrkan.

Körsångare skall naturligtvis känna tacksamhet för att församlingar bistår med välutbildade musiker, ändamålsenliga lokaler, ett socialt sammanhang och ibland även fika. Men tacksamheten bör inte vara enkelriktad. Körsångare lägger mycket tid och energi och drar folk till gudstjänsterna. Vissa körer kan genom julkonserter och abonnerade luciatåg t om vara ekonomiskt lönsamma. Och accepterar man att hjälpa till sprida evangeliet genom sång på söndagarna, är steget inte särskilt långt till att bli medlem. Kanske har man dock - likt många idag - aldrig ens fått chansen att döpa sig? En inbjudan till dopundervisning vore förmodligen mer effektivt än ett inbetalningskort. 

Järfälla församling får göra som de vill, men personligen är jag glad över den utstakade vägen i Malmö pastorat där  till och med kyrkokonserterna är avgiftsfria. Förmodligen skulle antalet medlemmar i Svenska kyrkan bli fler om man satsade mer på kyrkomusiken, särskilt bland barn och unga. 

Marcus Romedahl
Körsångare & kyrkorådet, Malmö pastorat (boa)

HÄR svarar kyrkoherden i Järfälla

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.