Mänskliga rättigheter har rottrådar i många kulturer 

Anna Karin Hammar

Att arbeta för de mänskliga rättigheterna är en kallelse till alla folk och kulturer

Mikael Löwegren gör precis det som jag efterlyser. Han förankrar de mänskliga rättigheterna i sin tradition. Men att knyta uppkomsten av de mänskliga rättigheterna så hårt till människans värdighet i kristen (och judisk) tradition och personbegreppet i Treenigheten är alltför snävt och historiskt ej korrekt.

Jag rekommenderar två monografier som en inledning till studiet av de mänskliga rättigheternas uppkomst. Jag tänker på professorn i folkrätt  Ove Bring och hans verk De mänskliga rättigheternas väg genom historien och litteraturen i första hand. Här skildras de mänskliga rättigheternas förekomst i förkristen tid i tvåflodslandet och vad européer kallat Orienten. Bring skildrar noggrant hur mänskliga rättigheter blir ett betydande tema inom upplysningen och liberalismen, varför deras uppkomst ofta främst knyts till upplysningstraditionen.

Den andra boken som  jag vill rekommendera är Elisabeth Gerles ”Mänskliga rättigheter för Guds skull” där det tydligt framkommer hur Lutherska världsförbundet argumenterar för att de lutherska församlingarna ska bli ett slags mänskliga rättighetskommittéer. 

Även Gerle arbetar mycket med att förankra de mänskliga rättigheterna i kristen tradition och teologi.

Går vi till ännu äldre verk finns det i Svensk Teologisk Kvartalsskrift (STK) en artikel av Carl Gustaf Andrén om de mänskliga rättigheternas samband med naturrätten.

Eleonor Roosvelt, som arbetade hårt med att få till förklaringen om de mänskliga rättigheterna inför deras stadfästande den 10 december 1948, vittnade också om hur temat fann anknytning i kinesiskt tänkande.

Eftersom de mänskliga rättigheterna ofta betraktas som universella är det inte heller underligt att de har rotfäste i olika kulturer och traditioner. Att arbeta för de mänskliga rättigheterna är en kallelse till alla folk och kulturer. Om de ska få riktig förankring behöver vi uppmärksamma deras rottrådar i våra respektive traditioner. Det är den föda hästen behöver för att dra vagnen framåt.

Anna Karin Hammar

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.