Rimliga skäl för avkragning?

Sven Hillert

Foto: Getty och privat

Ingen ska dömas för sin ”syn” på tillvaron. För hur kan vi då ha modiga teologer i en reformatorisk kyrka?

Vi behöver ett brett samtal i Svenska kyrkan om vad som kan vara grund för att en diakon eller präst förlorar rätten att utföra sin tjänst. För i nuläget kan ingen öppen och ärlig diakon eller präst vara trygg i sitt ämbete, att döma av hur Ellen Jakobsson blev ”avkragad” av Stockholms domkapitel år 2024 och till sist fick tillbaka kragen efter beslut i Överklagandenämnden.

Domkapitlet tog ifrån Ellen Jakobsson rätten att vara präst för hennes ”syn på sakramentet nattvarden”, som ansågs vara en annan ”än den som hör till Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära”. Domen säger att hennes ”syn” på nattvarden ”avviker från vår kyrkas bekännelse, både beträffande nattvardens instiftande och Kristi realpresens i nattvardens bröd och vin”.

Ellen Jakobsson döms inte för att ha handlat fel. Inte för att hennes teologi ska ha fått följder i ämbetsutövningen. Inte för att hon skulle ha skadat någon människa eller kyrkans anseende. Dessutom har ingen i processen frågat om hon bekänner kyrkans tro eller instämmer i Svenska kyrkans lära på en viss punkt. Utifrån samtal har man dragit slutsatser om hennes teologiska ”syn”. Ellen Jakobsson friades av överklagandenämnden. Det var väntat, särskilt som hon hela tiden uttalat sin tro att Jesus instiftade nattvarden. Hon hade även sagt att brödet och vinet ”representerar” Kristi kropp och blod i nattvarden. Och det är inte svårt att härleda ”realpresens” från ordet ”representera”. Men vad betyder allt detta för den teologiska ”syn” som diakoner och präster förväntas ha? Vad hade hänt om Ellen Jakobsson använt ord som inte lika lätt kunde tolkas som realpresesens?

Jag tänker att en diakon eller präst med gott samvete kan instämma i kyrkans lära och bejaka Svenska kyrkans bekännelse. Vi kan svara ärligt ja på raka frågor från domkapitlet. Men rimligen kan ingen som lever idag ha en ”syn” på nattvarden som inte avviker från läran om ”realpresensen”. Inte ens de gamla orden kan ju uttrycka samma syn idag som de gjorde på 1500-talet. Fullt beskriven, skulle inte någons teologiska syn passera det test som Ellen Jakobsson utsattes för.

Inför överklagandenämnden fick Ellen Jakobsson visa att hon inte gett uttryck för en ”symbolisk nattvardslära”. Det duger alltså inte för en diakon eller präst att ha Zwinglis syn att Kristus är symboliskt närvarande i nattvarden. Inte heller med Calvins tillägg att den som tar emot nattvarden på jorden simultant själsligen tar emot Kristi kropp och blod i himlen.

Om vi inte får ha en syn som våra protestantiska syskon har, får vi väl inte heller ha en traditionellt katolsk syn på nattvarden. Den ”syn” som krävs är därmed att substansen av bröd och vin i nattvarden samexisterar med substansen av kropp och blod utan att substansen av bröd och vin är förvandlad till substansen av kropp och blod.

Vad innebär det för någon med en nutida världsbild? Vad är en substans i en värld av molekyler? Ska jag för mitt inre se hur brödet och vinet alltjämt består av de molekyler som utgör bröd och vin men samtidigt består av de molekyler som utgör Kristi kropp och blod? Utan att det ena övergår i det andra? Och utan att det ena sker jordiskt och det andra himmelskt?

Jag vill inte raljera. Men jag måste få uttrycka hur orimligt det är att döma någon för hennes ”syn” på tillvaron. Hur en diakon eller präst i sitt inre ser på till exempel nattvarden kan inte få avgöra om hon får ha kvar sitt uppdrag. Det kan vara rimligt att dömas för sina handlingar. Och kyrkan kan kräva uttrycklig bekännelse, utifrån bästa förstånd och samvete. Men ingen ska dömas för sin ”syn” på tillvaron. För hur kan vi då ha modiga teologer i en reformatorisk kyrka? Och vad händer då med den som är mer exeget än systematisk teolog, som inte kan tillskriva Jesus alla handlingar i evangelierna, eller tänka att Jesus ”instiftade” dopet med just de ord som står i texten?

Vem kan då utveckla teologier som befrielseteologi, feministteologi, queerteologi, eller ekoteologi? Vem kan uttrycka panenteism och deep incarnation?

Ellen Jakobsson fick tillbaka sin krage. Det gör mig lycklig men inte lugn. För vad hade hänt om hon inte sagt rätt ord i rätt ögonblick? Ellen är en av alla präster som lyssnar in människors och mänsklighetens behov och belägenhet och ser världens situation idag. Vi som tänker nytt utan att vilja lämna traditionen. Vi kan öppet bekänna vår tro och bejaka kyrkans lära. Men vi kan inte verka inför hotet att få vår teologiska ”syn” bedömd utifrån samtal i domkapitlet.

Därför behövs ett brett samtal om på vilken grund någon ska kunna förlora rätten att vara diakon eller präst.

 

Sven Hillert

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Prenumerera på Nyhetsbrev

8 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Josef Edebol
1) "Vad är en substans i en värld av molekyler?", 2) "rimligen kan ingen som lever idag ha en ”syn” på nattvarden som inte avviker från läran om ”realpresensen”. Om 1, den mest grundläggande poängen med kristen tro är ju att världen inte är reducerbar till molekyler, utan att det finns immateriella substanser, så som Gud. Är detta kontroversiellt? Om 2, varje beskrivning av det språkliga uttrycket "realpresens" involverar trosföreställningen att Kristi Kropp och Blod i nattvarden, tillkommer till den omedelbara (jfr stora katekesen "i, med, under", eller konkordieformeln, "sakramental förening", etc) kontexten av bröd och vin. Det är inte "rimligt" att anta att ingen människa idag tror så! Tvärtom är de troendes samveten bundna att hålla det för sant, och Svenska kyrkans präster ger löften som förbinder dem till denna lära - att "rätt förvalta sakramenten". Vad är det mer grundläggande problemet här? A) att enskilda församlingspräster brister/har brustit i sin formation, eller B) att Svenska kyrkan utsett präster som brister i sin formation, till lärare för sagda präster? Kan man inte just förvänta sig att A följer av B, efter Mt 15:14? Skärtorsdag i Svenska kyrkan, 2025.
Kristen
Sökt försvar… helheten och rättighet att vara präst måste tas med. Moraliska yttringar kan inte vara det enda man dömer för.
Helge Antonsson, komminister.
Hej vänner! Jag har tidigare skrivit artiklar om SvK och hennes relation till sina bekännelseskrifter. Jag undrar fortfarande vad funktionen av en bekännelse som man inte måste bekänna är. Om bekännelseskrifterna endast är att betrakta som ”en mörk del av SvK:s trosarv”, och att man kan tro som man vill, trots bekännelsen, så bör varje präst kanske inte svära trohet till dokumenten i sin prästvigning. Alternativet, som jag förespråkar, är att varje präst/prästkandidat/biskop faktiskt läser bekännelsen och att stiften ansvarar för att dessa också undervisas i bekännelsen, så att de får fungera som levande dokument och inte som dammsamlare. Ett biskopsbrev om bekännelseskrifterna, månne? Guds frid i allt.
Andreas Holmberg
Om vi med "modiga teologer" i en "reformatorisk" kyrka menar sådana som likt Nathan Söderblom tror att Jesus ruttnat och hade en vanlig biologisk far (Josef, Panthera eller Gabriel, typ) eller sådana som likt KG Hammar dessutom menar att inte bara Ämbetet utan också Äktenskapet (och nu själva könsbegreppen?!) är könsneutrala institutioner, ja då vore det bäst att sluta prästviga och börja avkraga dem så fort som möjligt. De som tror sej kunna utreda nattvardens mysterium hamnar ofta i samma rationalism som "biskop" Erik Aurelius, när han i sitt nya evangelium för gudlösa hävdade att tron på en verklig jungfrufödelse skulle göra Jesus till en halvgud. Är det inte snart dags att ge upp och ta sitt förnuft till fånga - under trons lydnad? (Särskilt med tanke på vilka som redan nu nekas prästvigning pga ämbetsfrågan och - bl a i Aurelius' gamla stift - även i äktenskapsfrågan).
Thorbjörn Carlsten
Det är beklagligt att SvK fortfarande vill hålla fast vid sådant som de facto är förmodern mytologi och postmodernt nonsens... Och så undrar man varför nutida upplysta människor tappar intresset för kyrka och tro...
Förmodern mytologi och postmodernt nonsens
Torbjörn Carlsten, du kan ha en poäng i att det blir lite jobbigt att som kyrka BÅDE hålla fast vid uppståndelsen och jungfrufödelsen (det du antagligen skulle kalla "förmodern mytologi) OCH vid de könsneutrala könsbegrepp som Svenska kyrkan som remissinstans tagit ställning för. Det är kanske så att kyrkan måste välja om den vill stå upp för sin egen och den världsvida kyrkans bekännelse (om t ex jungfrufödelsen) eller för den nya queerdogmatiken (om t ex barnafödande män). Vi skulle ju kunna göra som journalisten Anna Lindman föreslagit och deklarera att vi är "en liberalteologisk kyrka" som inte är så himla noga med bibeln och bekännelsen och som tror mer på att män då och då föder barn än på att en jungfru/ungmö en enstaka gång faktiskt gjorde det.
Inger Lindeskog
Det duger absolut inte att en vigd ämbetsbärare hävdar att Kristus är närvarande på ett symboliskt sätt i nattvarden. Ingen blir mättad av symboler utan mättar gör Kristus själv. Att Kristi kropp och blod är 100% bröd/vin och 100% Kristus närvarande i fysisk gestalt är inte märkligare (och inte enklare att förklara) än att Jesus är 100% Gud och 100% människa.
Förskräckt guddtjänstbesökare
"Realpresens". Menar ni alltså att ni tror att ni dricker över 2000 år gammalt äkta blod? För mig är det en väldigt ytlig tro. Och jag undrar om ni verkligen känt guds närvaro, på riktigt, eftersom ni måste hålla er fast i sådan världsliga ting.