Tydlighet underlättar för att hitta rätt vid valurnorna

För dem som inbjuds till valurnorna är det rimligt att få veta vilken uppfattning man stöder med sin röst, skriver flera förtroendevalda från ÖKA.

Hur ska jag veta vad mitt val av nomineringsgrupp i kyrkovalet leder till?

Frågan kan tyckas underlig – det borde ju vara självklart vad de olika listorna står för och vad man kan vänta sig om man röstar på den ena eller den andra. Annars blir kyrkovalet otillgängligt och ointressant för de flesta. Och det är det ju också, tyvärr, att döma av det låga valdeltagandet.

I Kyrkans Tidning har några skribenter tagit upp POSK:s hållning till samkönade äktenskap. Som vi förstår den står POSK bakom Svenska kyrkans ordning men lämnar samtidigt fritt för varje POSK-företrädare att ha vilken åsikt man vill i frågan.

POSK har tidigare haft samma hållning i synen på kvinnors tillträde till prästämbetet: man står bakom kyrkans ordning men ställer inga krav på vilken uppfattning enskilda företrädare har.

Så kan man göra. Och på de platser och i de sammanhang där dessa frågor sällan eller aldrig diskuteras, är det inget större problem om man har olika åsikter. Men på andra platser och i andra sammanhang är det annorlunda. Då kan det ha stor betydelse vilken hållning de förtroendevalda intar i viktiga symbolfrågor.

Svenska kyrkan rymmer olika uppfattningar – javisst, men för dem som inbjuds till valurnorna i höst är det rimligt att i förväg få veta vilken uppfattning man stöder med sin röst.

Därför är Öppen kyrka – en kyrka för alla (ÖKA) tydliga med att våra företrädare alltid helhjärtat säger ja såväl till samkönade äktenskap som till prästvigning av kvinnor. Någon kanske tycker att det är ”att slå in öppna dörrar”. Vi menar att tydlighet underlättar för dem som har svårt att hitta rätt bland de partipolitiskt obundna nomineringsgrupperna. Och ju lättare det är att hitta, desto större blir motivationen för att gå och rösta.

Markus Holmberg (ÖKA)
Västerås

Birgitta Axelsson Edström (ÖKA)
Kalmar

Claes Björndahl (ÖKA)
Lidköping

Charlotte Haggren (ÖKA)
Stockholm

Bengt Kristiansson (ÖKA)
Trollhättan

Eva Bengtsson (ÖKA)
Halmstad

Tomas Rosenlundh (ÖKA)
Göteborg

Ida Netzel (ÖKA)
Uppsala

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
2265

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Uppsala stift
Göteborgs stift
Luleå stift
Uppsala stift
Stockholms stift