Debattören Lennart Sundström frågar sig vart kunskapen om grunden för vår tro tagit vägen.
När jag läste insändaren (KT nummer 44/16) blev jag bedrövad. Den visade på brister i förståelsen av korset och dess bakgrund. Är det bara jag som fått förmånen att få gå i söndagsskola och även haft det ämne i skolan som då hette kristendomskunskap? Vart har kunskapen om grunden för vår tro tagit vägen?
Angående korset – ja, det var ett fruktansvärt avrättningsredskap men Bibeln börjar inte där – att bli upphängd på trä börjar många hundratals år tidigare. Bibeln innehåller otroligt många dubbla bilder – det vill säga de återkommer som en upprepning. En förebild och en fullbordan.
Mose gjorde en bild på de dödliga ormarna som angrep Israeliterna under ökenvandringen. Var och en som blev biten men såg på den överlevde. Något fruktansvärt som visades men som gav liv. Det är den bilden vi har som symbol i dag inom sjukvården – den dödliga ormen slingrande på käppen men som ger hopp om liv.
Det är på samma sätt med korset – Jesus dog för att vi skulle få liv. Det märkliga är att bibeln talar om dödssättet långt innan det praktiserades. Bibeln talar också om att talet om korset är en ”dårskap” för många. Hur vi än ser på det så finns det bara två vägar – Guds väg eller min väg. Personligen väljer jag att tro på korset som bild på Guds enorma kärlek till oss människor. Han lät sin egen son dö för att vi skulle få frälsning (nåd, hälsa, upprättelse – allt Bibeln lägger in i ordet frälsning).
En ”svårförklarlig, beklagansvärd och otidsenlig trosuppfattning” – jag håller inte med. För mig är korset en klar gräns mellan å ena sidan människans egen väg, synd och förtappelse och å andra sidan Guds nåd och människans upptagande in i Guds egen familj. Vad vi än tycker om korset så är det där räddningen finns enligt Bibeln. Jesus dog för oss alla på korset och det är där våra liv som kristna börjar.
Det var lite märkligt att i samma nummer som Göran Hjorts inlägg var med fanns en bilaga som om diakoni där en artikel handlade bland annat om teckenspråket. Tecknet för Jesus är att med långfingret visa på andra handens handflata och symboliskt visa på spikhålen. Korset genomsyrar vår kultur på många sätt. Tar vi bort korset försvinner grunden för vår kristna tro.
Lennart Sundström
Uppsala
LÄGG TILL NY KOMMENTAR